Медиите за нас

      Събитието традиционно е част от Националния календар на извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката. Организатори на проявата са Регионално управление на образованието – Бургас и училището домакин.

     Работата на конференцията ще протече в три възрастови групи. За учениците от IV до V клас предизвикателството ще бъде под мотото “Приказки с неочакван край” и те ще имат за задача да довършват приказка по избор, като акцентират върху морални качества и духовни ценности. Учениците от VI до VIII клас ще представят проекти на тема: „Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.” – „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент Екзюпери. Най-големите участници – IX–XII клас, ще трябва да защитават есета, разкази, разсъждения по зададените предварително теми.

     Уменията на учениците ще бъдат оценявани от жури, в което са включени експерти от МОН и водещи преподаватели по философия в университетите и средните училища в страната.

      Философска образованост и гражданска позиция ще отстояват 90 ученици от над 30 училища от цялата страна.


Кметът и министър Василева откриха обновеното СУ „Епископ Константин Преславски“

петък, 11 ноември 2016, автор: Радостин Рачев, сайт на Община Бургас, www.burgas.bg

 

????????????????????????????????????Кметът Димитър Николов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откриха днес напълно обновеното и модернизирано Средно училище „Епископ Константин Преславски“ в ж.к. „Славейков“. Учебното заведение е едно от последните в града с въведени мерки за енергийна ефективност.

„Сградата на училище „Епископ Константин Преславски“ е цялостно обновена и с променен облик, със средства по програмата Национален доверителен екофонд. Това са средства от продажбата на квоти на въглеродни емисии, с които финансираме такива проекти за енергийна ефективност. Само в Община Бургас за последните 2 години са реализирани 10 такива обекти. Миналата година бяха санирани 6 бургаски детски градини и 2 училища, а тази година още две училища, едно от които е СУ „Епископ Константин Преславски“, заяви министър Василева.

 

След 40 години от своето откриване през 1976 г. училище „Епископ Константин Преславски“ придоби вид на едно модерно европейско учебно заведение. В него се обучават над 570 ученици. През всички тези години основен ремонт на сградата до този момент не е извършван, поради което тя беше в изключително лошо състояние. Фасадата беше с изпопадала боя и мазилка,  с прогнила дървена дограма, пропускаща влага и мухъл и амортизирана отоплителна инсталация.

В момента сградата е с нова топлинна изолация по външните стени и нова хидроизолация на покрива. Старата дограма е подменена с нови енергоспестяващи профили. Ефективността на отоплителната система е повишена чрез поставяне на изолация на топлопроводите и радиаторите, а амортизираните тръби на парното са премахнати и са сменени с нови отоплителни тела. В училището вече работи автоматизирана система за управление на отоплението и снабдяването с битова вода.6

Дейностите по прилагане на мерките за енергийна ефективност в СУ „Епископ Константин Преславски“ станаха факт, благодарение на средствата по Националния доверителен екофонд. Всичко това като резултат ще доведе до по-ниско енергопотребление и по-ниски разходи за отопляване на стаите в училището, както и до по-топла и комфортна среда на обучение за децата.

Веднага след като разгледа обновената сграда на училището министър Ивелина Василева се включи в открит урок по екология заедно с учениците от III „А“ клас. Пред нея децата демонстрираха знанията си по екологична култура и опазване на околната среда,8 натрупани по предметите „Роден край“, „Околен свят“ и „Човекът и природата“. Те показаха, че знаят защо е необходимо да опазват различните елементи на околната среда – въздух, почва и вода, и какво е значението ѝ за живата природа и хората.

Министър Василева представи пред младите еколози видео посланието на музиканта Ангел Ковачев „Яко е да си еко“, което е част от кампанията на Министерството на околната среда и водите и ги призова да се включат напролет в предстоящата зелена олимпиада.

На открития урок присъстваха още зам.-кметът по образование на Бургас Йорданка Ананиева, директорът на СУ „Епископ Константин Преславски“ Мартин Илиев, директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова, директорът на дирекция „Контрол“ в Басейнова дирекция за Черноморски регион-Варна инж. Ирина Димитрова и народният представител Диана Йорданова.


„Младите философи“ на България се събират в Бургас

 

сряда, 16 март 2016, сайт на Община Бургас, www.burgas.bg, Автор: Димитър Шишманов

    Бургас ще е домакин на ХХ Национална ученическа философска конференция „ЧОВЕК – СВЯТ“, която ще се проведе на 17 и 18 март в СОУ „Епископ Константин Преславски“.

    Събитието е част от Националния календар на извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката. Организатори на проявата са Регионалният инспекторат по образованието – Бургас и училището домакин. Работата на конференцията ще протече в три възрастови групи:
–    За учениците от III до V клас задачата ще премине под мотото „Приказки с неочакван край“ и те ще имат за задача да довършват приказка по избор, като акцентират върху морални качества и духовни ценности.
–    Учениците от VI до VIII клас ще представят проекти на тема: „Опиши своя свят с думите: небе – земя – въздух – огън – вода, добро – зло.“
–    Най-големите участници – в групата IX – XII клас, ще имат защита на есета, разкази, разсъждения по задени на предишната философска конференция теми, при което ще се оценява тяхната философска образованост, гражданска позиция, самостоятелност, убедителност и оригиналност при представяне и защита на темата, участие в дискусиите.
     В тазгодишното издание на конференцията, чието откриване ще е на 17 март от 17,30 ч. в актовата зала на СОУ „Епископ Константин Преславски“, участие ще вземат 68 ученици и 43 учители от 36 училища на 17 области в страната, които ще разсъждават върху философски сентенци от Махатма Ганди, Ерих Фром и Сьорен Киркегор. Традиционно много силно е и бургаското участие – 10 училища от града ще се включат в събитието, между които Търговската гимназия, ГПНЕ „Гьоте“, ГПАЕ „Гео Милев“, ГРЕ „Г. С. Раковски“, ПМГ „Акад. Никола Обрешков“, СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и др.
     Уменията на учениците ще бъдат оценявани от жури, в което са включени експерти от МОН и водещи преподаватели по философия в университетите и средните училища в страната.


Ясни са победителите в ученическите игри по волейбол и баскетбол за деца 5–7 клас

 

понеделник, 23 ноември 2015, сайт на Община Бургас, www.burgas.bg, Автор: Димитър Шишманов

 
      volley2015-16След проведените оспорвани срещи в събота и неделя станаха ясни общинските ни първенци по волейбол и баскетбол за възраст 5-7 клас. При волейбола миналогодишните победители си затвърдиха първите места при момичетатаСОУ „Епископ Константин Преславски“, а при момчетата победител е отборът на ОУ „Васил Априлов“.

    В борбата за първите места техен конкурент бяха учениците от СОУ „Димчо Дебелянов“, но този път силите им стигнаха до завоюването на вторите места при двата пола. На трето място при момчетата се класира отборът на СОУ „Петко Росен“, а при момчетата – съставът на ОУ „Любен Каравелов“.
В неделя се изигра финалната четворка при баскетбола момчета, където общински първенец е отборът на ОУ „Антон Страшимиров“. На второ място се класира съставът на СОУ „Княз Борис I“, на трето – ОУ „Елин Пелин“.
Общинските ученически игри за годината ще приключат с излъчването на победителите в хандбала при момчетата и момичетата 5-7 клас. Състезанията ще се проведат на 25 и 26 ноември в спортна зала „Младост“.


Фестивал на поколенията обедини ученици от Бургас и Люлебургаз

www.flagman.bg, вторник, 09 юни 2015

 
Младежите ще издадат единствения по рода си Речник на поколенията

Фестивал на поколенията събра ученици от СОУ „Епископ Константин Преславски” в Бургас и гимназия Люлебургаз от едноименния турски град. Проектът „Фестивал на поколенията” е партньорски по програма „Трансгранично сътрудничество България – Турция”, като водеща организация е Сдружение „Платформа АГОРА”-клон Бургас. Учениците от България и Турция се участваха в конференция, която се проведе в Морското казино в Бургас. Там те обсъдиха постигнатите резултати и обмениха ценен опит.

Официални гости на събитието бяха зам.-генералният консул на Република Турция в Бургас Месут Гидер и областният управител Вълчо Чолаков, представители на Община Бургас и Регионалния образователен инспекторат.

„С всички сили и средства на държавната администрация ще съдействам и през новия период на програмата за трансгранично сътрудничество, който започва в края на годината”, каза губернаторът Вълчо Чолаков и призова винаги да търсим нещата, които ни обединяват и не ни разделят.
Децата от двете гимназии съставиха свои или чужди родословни дървета, които представиха в Бургас. Общо 15 родословия представиха нашите деца. Те са изследвали както свои предци, така и стари странджански родове по време на експедиция в Странджа, в района на Царево и Малко Търново. Тогава са провели интервюта и са записвали родовите истории на възрастни хора. От тези записи ще бъде издаден речник на поколенията с думи, които са непознати на младите хора, както и с други, които пък са нови за възрастните, каза директорът на СОУ „Епископ Константин Преславски” Мартин Илиев.

Областният управител Вълчо Чолаков поздрави участниците във фестивала 

По време на втория фестивален ден гостите от Турция показаха песни и танци, характерни за техния регион, а домакините от СОУ „Епископ Константин Преславски” представиха драматизация на родова история, научена по време на експедицията в Странджа.

„Идеята е да се намери работещ механизъм, в който поколенията, младите хора и техните предци да засилят комуникацията помежду си и това да доведе до обмяна на ценности и предаване на традициите”, заяви Емилия Лисичкова, ръководител на проекта.

 
 
 
 

Ученици разсъждаваха по Гьоте, Камю и Конфуций

www.burgasnews.com, неделя, 22 март 2015

В СОУ „Епископ Константин Преславски” – Бургас приключи XIX Национална ученическа философска конференция “ЧОВЕК – СВЯТ”, в която взеха участие 108 ученици от 48 училища от 28 населени места от цялата страна.

От 19 години училището е домакин на ежегодно провежданата философска конференция, която през учебната 2014/2015 година  е включена в Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката. Организатори на събитието са РИО – Бургас и училището – домакин.

В работата на конференцията участваха главния експерт по философия в МОН Коста Костов, преподаватели от СУ ”Св. Климент Охридски” и от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”, учители по философия от бургаските училища. Събитието беше открито от инж. Виолета Илиева – Началник на РИО – Бургас, а приветствие към участниците поднесе директорът на СОУ „Епископ Константин Преславски” Мартин Илиев.

Учениците в отделните възрастови групи представиха и защитиха свои есета, презентации и разсъждения по предварително зададени теми по мисли на Демокрит, Гьоте, Камю и Конфуций. Разработките бяха оценени от компетентното жури по критериите философска образованост, убедителност, оригиналност и самостоятелност. Първо място в 9. клас завоюва Борислава Чотрева от ПМГ „Екзарх Антим I“ – Видин, в 10. клас – Аника Шиникова от ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград, Кристияна Лазарова от Националната търговска гимназия в Пловдив и Александър Махеров от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас, в 11. клас – Юмихание Хасан от СОУ „Отец Паисий“ – с. Люляково, община Руен и в 12. клас – Александър Йорданов – от ПМГ „Д-р Петър Берон“ – Варна. В работата по секции по време на проявата се утвърди мнението, че младите хора не се нуждаят само от обмяна на информация, а те преоткриват нови хоризонти, търсят и намират своето място в обществото и света.


Футболистите от СОУ „Еп. К. Преславски” спечелиха турнира на „Свети Никола”

www.faragency.bg, понеделник, 1 декември 2014, автор: в-к „Черноморски фар“

Поредният традиционен турнир, организиран от СФК Свети Никола – ЗИМА 2014 за деца набор 2001-2003 се проведе през уикенда, съобщи за „Черноморски фар” председателят на УС Павлин Ковачев.

В надпреварата се включиха 18 училища, отборът девойки на ФК Бургус Лейдис клуб, които влязоха в схемата на турнира на мястото на училището от село Маринка, както и отбор на СФК Свети Никола. Не се явиха училищата от квартал Банево и „Княз Борис 1-ви”. По трибуните и на пейките с „резервите“ през цялото време можеха да се видят Златко Янков, Тодор Киселичков, Антон Спасов, Боян Андонов и Алекси Желязков.

Изиграните 24 срещи предложиха много футбол, придружен със супер емоции, като главни „виновници“ бяха състезателите, водачът и агитката на СОУ „Петко Росен”, които „заразиха“ и другите присъстващи по трибуните в зала „Никола Станчев”. Младите дами от ФК Бургус Лейдис клуб също допринесоха за колорита на състезанието, като показаха завидно майсторство на терена и не на последно място с двете демонстрации между полуфиналите и финалите, отборът по Street Workout на СФК Свети Никола накара зрителите по трибуните да станат на крака и да ги аплодират. В предварителните шест и последвалите две четвъртфинални групи се получиха доста оспорвани двубои, но с играта си се отличиха няколко отбора, които в крайна сметка играха и полуфинали.

В първия полуфинал СОУ „Петко Росен” и СОУ „Епископ Константин Преславски” изнесоха невероятно футболно представление, което си заслужава да се гледа отново макар и на запис, който ще бъде съвсем скоро достъпен за всички в социалната мрежа. В редовното време срещата завърши 1:1, като Христо Димов отбеляза за 0:1, а Хидает Хюсеин изравни за Петко Росен и рулетката на дузпите отреди на Преславски да играе финал, а домакините от Меден рудник да играят малък финал.

В другия полуфинал между ОУ „Антон Страшимиров” и ОУ „Братя Миладинови” нямаше толкова много футбол, колкото тактическа постройка и на двата тима, като в крайна сметка с гол на Патрик Николов „братята“ успяха да „излъжат“ съперника си от ж.к.Славейков с 0:1. В двубоя за третото място се изправиха СОУ „Петко Росен” и ОУ „Антон Страшимиров”, които изиграха един качествен футболен двубой в който Никола Иванов отбеляза единствения, но победен гол за своето училище ОУ „Антон Страшимиров”.

На финала, явно уморени от изиграните предишни двубои ОУ „Братя Миладинови” и СОУ „Епископ Константин Преславски” не успяха да си отбележат и отново рулетката на дузпите се изправи пред двата тима след 0:0 в редовното време. След изпълнените по три наказателни удара резултата беше 2:2 и се стигна до допълнителни, като нервите на Кристиян Попов не издържаха и той изпрати топката над напречната греда и така „Преславски” станаха Шампиони на ЗИМА 2014.

Купите връчиха съответно за 4-то място Тошко Киселичков, за 3-то място Мирослав Йорданов Зам.Председател на УС на СФК Свети Никола, за 2-ро място Димитър Людиев Общински съветник и купата на шампионите връчи Павлин Ковачев. В индивидуалните награди Златко Янков връчи приза за голамайстор на Антон Узунов от СОУ Епископ Константин Преславски с 6 гола, а за най-добър вратар бе определен Димитър Димитров от ОУ „Антон Страшимиров”, на който бяха връчени вратарски ръкавици от руския вратар Роман Васенев, който връчи на полуфиналистите по един ваучер за намаление при покупка в спортния му магазин. Всички деца и ръководители получиха по една хубава книга за легендата Митко Бербатов.


ОТКРИВАТ СПОРТЕН КОМПЛЕКС „ЗВЕЗДИЧКА АРЕНА“ В БУРГАС

Строителството на новия спортен комплекс, разположен в двора на СОУ „Епископ Константин Преславски“ в Бургас продължи година и половина, той ще бъде официално открит в петък

www.flagman.bg, четвъртък, 20 ноември 2014, автор: Флагман

Спортното съоръжение официално ще отвори в петък от 12,30 ч.

     Новият спортен комплекс „Звездичка Арена“ ще бъде открит утре в двора на СОУ „Епископ Константин Преславски“ в Бургас.

     Изграждането му продължи близо половин година. Стойността на проекта е около половин милиона лева. Парите бяха търсени и намирани от шефа на школата Петър Алексиев. Средствата са предимно от дарители, Общината също участва с финансиране, а известни строителни фирми помогнаха с работна ръка и строителни материали.

     Игрището се простира на близо два декара в двора на СОУ „Епископ Константин Преславски“ в бургаския ж.к. „Славекйов“. Спортният център отговаря на всички стандарти за подготовка на деца и официални турнири за футбол 7 и футбол 9. Той разполага със съблекални, зала за теория и видеоуроци, външен фитнес, зона за игра на най-малките и осветление. Игрището ще се предоставя и на възпитаниците на СОУ „Епископ Константин Преславски“ за часовете им по физическо възпитание, както и за общински спортни празници. „Това е историческо събитие за детския и масовия спорт в Бургас. За тази седмица това е втората хубава новина за нашия град. Всеизвестно е, че бяхме утвърдени за спортен град на Европа за 2015 година“ каза кмета на общината Димитър Николов. Той ще бъде патрон на поредното издание на „Мини Шампионска лига“ с участието на стотици възпитаници на „Звездичка“ от детските градини. Пресявките са тази събота и неделя в спортна зала „Младост“, а финалите на Никулден.


Читателски дневник: Ученици, 25 години след революциите в Източна Европа…

вестник „Дневник“- www.dnevnik.bg, сряда, 12 ноември 2014, автор: Добри Добрев

От музея на социалистическото изкуство      Добри Добрев е учител по история и цивилизация в СОУ “ Епископ Константин Преславски “ в Бургас. Той пише, че преди няколко дни от Регионалния инспекторат по образованието в Бургас  в училището се получило писмо с пожелание учителите да изготвят по един кратък текст, с който да запознаят учениците с 25 години демокрация в страната. Добри Добрев изпрати до „Дневник“ какво той е говорил пред учениците.

Четвърт век след падането на Берлинската стена и революциите в Източна Европа, помели комунистическите режими, израсна едно ново поколение, което има противоречиви представи за тогавашната действителност. Историята на режима почти липсва в училищното образование. Незнанието за това време позволява манипулациии и носталгични представи , които могат и се оказват изключително нездравословни за крехката българска политическа система.

Режимът на комунизма идва в България, качен върху танковете на Съветската армия, която окупира България през есента на 1944г. До подписването на мирните договори, уреждащи следвоенната международна система в България има представители на САЩ и Великобритания – съюзниците на Съветския съюз във Втората световна война и комунистическият режим все още спазва някаква форма на демокрация. През 1947 г. в Париж е подписан договора със страните победителки във войната. След като оставането в съветската сфера на влияние е гарантирано, режимът сваля маската си, развихря се тотална диктатура, унищожава се всяка форма на опозиция, хиляди са осъдени на смърт, други са изпратени в така наречени трудови лагери, откъдето не се завръщат никога.

През следващите четири десетилетия в България се извършват колосални трансформации в икономически и социален план, проведени са национализация и колективизация. Всички частни фирми стават държавна собственост, селяните са принудени да обединят своята земя, животни и инвентар в ТКЗС (Трудово -коперативни земеделски стопанства), патриахалната и с преобладаващо селско население страна си поставя задача да се превърне в индустриална.

Една от причините за носталгията на по-възрастното поколение към това време е, че комунизмът (социализмът) подобрява битовото благосъстояние на част от населението, но това не става даром, а е за сметка на изчерпване на вътрешните икономически и социални резерви, събирани от поколения българи още от Възраждането. Освен това България се ползва от предимствата на принудителната кооперация (СИВ), в която попадат заедно с нея и по-напреднали държави като ГДР ,Чехословакия, Полша, Унгария, огромната суровинната база на Съветския съюз и естествено – външните заеми които непрекъснато нарастват.

Паралелно с индустриализацията се извършва и процес на урбанизизация. Довчерашният селянин става работник, милиционер или военнен старшина, получава апартамент с невиждани дотогава битови удобства, право на платен отпуск и гарантиран отдих в почивна база. Репресивната държавна машина осигурява ниско ниво на битовата престъпност, но е безсилна пред кражбите и присвояването на обществени средства от работните места и служебни позиции, които достигат огромни размери, което също е повод за „мили“ спомени.

Здравеопазването и образованието са „безплатни“, но за сметка на обезценяване на висококвалифицирания труд спрямо физическия, качествените специалисти получават ниски заплати. Те се задържат в страната чрез свирепо охранявана граница. Информацията и комуникациите са ограничени, пишещите машини са под отчет наравно с огнестрелното оръжие, особено опасна е копирната машина.

Това предполага възможности предимно за екстензивно развитие на страната и производство на продукция с ниска принадена стойност, което е и основната причина за икономическото изоставане от свободния демократичен свят.

Една от важните черти на режима е разделянето на обществото на привилегировани групи – АБПФК (Активни борци против фашизма и капитализма), техните деца, членовете на БКП, службите за сигурност, работническа аристокрация (герои на труда ), приближена до властта интелигенция от едната страна, и всички останали от друга.

От всичко това най-пагубна и необратима се оказва колективизацията, имаща като последица обезлюдяването на селата и демографски срив – пресъхва изворът, който е захранвал през вековете българската нация.

За сравнително краткото си в исторически план съществуване от 45 години, режимът на комунизма успява да изпадне в неплатежоспособност (фалит) 3 пъти, да продаде целия златен резерв на България от над 30 тона злато, и да натрупа огромни задължения към чужди държавни и частни банки.

Изчерпвайки всички възможности за поддържане на що-годе приличен жизнен стандарт и ниво на потребление, комунистическата партия си организира накрая трансформация от политическа към икономическа власт. В хода на тоя процес всички негативи на неизбежното преминаване към пазарната икономика бяха прехвърлени върху демокрацията и партиите, които я олицетворяваха, а носталгията към битовата сигурност беше запазена за преименуваните уж леви социални партии .

България беше единствената бивша социалистическа страна, където първите свободни избори бяха спечелени от наследниците на стария режим. За осигуряване на победа в изборите за Велико народно събрание и приемане на удобната на комунистическия „елит“ конституция, средствата не се подбираха: от създаване на етническа партия и нагнетяване на етническо напрежение от агенти на тайните служби, до изкуствено предизвикване на криминогенна обстановка чрез масови амнистии на криминални престъпници.

Великото народно събрание прие конституция с която бетонира една неефикасна съдебна власт (основа на правовата държава), безотчетна прокуратура, недосегаема за контрола на гражданското общество. Следващите форми за саботаж към демократичните промени бяха чрез използване на вече останалите без работа и финансиране спортисти (главно борци ), за създаване на бандитски групи (т.нар.мутри), за терор и рекет към прохождащия частен бизнес, и отдръпване на обикновените хора от демократичните процеси.

Приватизацията беше забавена ( т.нар.плавен преход ), което доведе до източване на жизнеспособните държавни фирми, организира се техния фалит и разграбване, увеличи се безработицата. Предизвикано беше обедняване на населението, но не в резултат на световна конспирация и отвъдокеански планове, а на нашенски измами.

Слабата финансова култура на бившите социалистически граждани улесни създаването на финансови пирамиди. Най-голямата от тях се оказа българската държава, която изпадна в криза. През зимата на 1996/1997 година започна хиперинфлация, левът се обезцени ,а милиони българи изгубиха спестяванията си. Тогава заедно с пирамидите и банките рухнаха и илюзиите за „самобитния български път на прехода“. На предсрочните парламентарни избори през 1997 година победи коалицията от прозападни демократични партии, започна трудното завръщане в семейството на европейските народи.

Въпреки всички пречки, бавно, с лутания и повтярящи се грешки, за 25 години ние постигнахме много, най-значителното от което е: свободата да получаваме и споделяме информация; свободата да пътуваме, да избираме място, където да живеем, учим и работим; да бъдем част от най-цивилизования клуб от обединени народи – Европейския съюз; да бъдем приети за съюзник в най-голямата военна сила на планетата – НАТО.

Не е малко, нали? Но има още много, много работа за вършене, която чака и вас днешните български ученици.

Никога не е късно да се хлъзнем към някаква антидемократична форма на управление . За това е нужно да бъдем непримирими към всяко присвояване на обществен ресурс. Да благоустрояваме и подобряваме сградата на демокрацията, за да живеем в нея при висока и конкурентна икономическа свобода, ниска престъпност, по-добра политическа и социална среда, качествени, бързи и компетентни медицински и обществени услуги. Да имаме сигурен транспорт, ефикасна система за отдих, високо ниво на образование и социално-културно равнище. Да усъвърщенстваме националната инфраструктурата при максимално запазване на естествената природна среда.


100 ученици философстват

Официален сайт на Община Бургас – www.burgas.bg, петък, 21 март 2014, автор: Стефан Минчев

filio 3Днес, 21 март2013 г. (петък) в СОУ „Епископ Константин Преславски“ – Бургас се провежда ХVІIІ ученическа философска конференция „ЧОВЕК – СВЯТ“. Сред традиционните организатори на проявата са Община Бургас и Регионалния инспекторат на образованието – Бургас. Работата на конференцията протича в три възрастови групи:

– За учениците от IVи Vклас, задачата преминава под мотото „Приказки с неочакван край“. Те имат за задача да довършат приказка по избор, като акцентират върху морални качества и духовни ценности.

– Учениците в VI и VII клас представят проекти на тема: „Опиши своя свят с думите: небе – земя – въздух – огън – вода, добро – зло“.

– Най-големите участници – в групата IXXIIклас, имат защита на есета, разкази, разсъждения, по задени на предишната философска конференция теми, при което се оценява тяхната философска образованост, гражданска позиция, самостоятелност, убедителност и оригиналност при представяне и защита на темата, участие в дискусиите.

В тазгодишното издание на конференцията своето желание за участие заявиха над 100 ученици, обучаващи се в 40 училища от 16 области на страната, в това число и от езиковите гимназии в Кърджали, Ямбол, Разград, хуманитарните и математическите гимназии в Сливен и Варна, училища от Пловдив, Плевен, Добрич, Горна Оряховица, Севлиево и др. Традиционно много силно е и бургаското участие – 13 училища от града се включиха в събитието, между които Търговската гимназия, ПМГ „Акад. Никола Обрешков“, ГПНЕ „Гьоте“, ГПАЕ „Гео Милев“, ГРЕ „Г. С. Раковски“, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и др. Уменията на учениците са оценявани от компетентно жури, в които личат имената на експерти от Министерството на образованието и науката, водещи преподаватели по философия от Софийския и Великотърновския университет, както и от едни от най-добрите бургаски учители по български език и литература и философия.


Кметът Николов направи първа копка на новия спортен център в СОУ „Епископ Константин Преславски“

Официален сайт на Община Бургас – www.burgas.bg, петък, 28 февруари 2014, автор: Анелия Казакова

1„Не се съмнявам, че с  амбиция и мотивация детска школа „Звездичка“ ще продължава да е сред фаворитите и да устоява позициите си във футболната карта.“ Това пожела кметът Димитър Николов на талантливите голмайстори от Детски футболен клуб „Звездичка“, минути преди да бъде направена първа копка на новия модерен спортен център в двора на СОУ „Епископ Константин Преславски“. Там ще тренират талантливите футболисти от школата.

Спортният център ще отговаря на всички стандарти за подготовка на деца и официални турнири за футбол 7 и футбол 9.

Комплексът ще разполага със съблекални, зала за теория и видео уроци, външен фитнес, зона за игра на най-малките, трибуни и осветление.  

Игрището ще се предоставя и на възпитаниците на училището за часовете им по физическо възпитание и спорт.

„Винаги сме разчитали на подкрепата на Община Бургас за реализиране на начинанията ни. С такъв партньор всичко се случва много по – лесно и бързо“. Това сподели треньорът на ДФК „Звездичка“ Петър Алексиев.

Сред  гостите бяха д-р Лорис Мануелян – зам.-кмет Здравеопазване и спорт, Веселина Деведжиева – директор на дирекция „Спорт“, общински съветници и родители.


Ученици изработиха един от символите на Освобождението

Официален сайт на Община Бургас – www.burgas.bg, сряда, 26 февруари 2014, автор: Радостин Рачев

В навечерието на Националния празник на Република България – 3 март, ученици от СОУ „Епископ Константин Преславски“ – Бургас  изработиха копие на една от националните ни светини – едно от знамената, под което загиват хиляди патриоти по време на Априлското въстание- в битките при Панагюрище, Копривщица и Клисура и българските опълченци през Руско-турската освободителна война в сраженията при Стара Загора, на Шипка и при обсадата на Плевен.

„Свобода или смърт“ е била единствената алтернатива, която са имали българските патриоти от XIX век, борещи се за национално освобождение. Поради това този флаг е едно от знамената на българската бойна слава. Знамето е символ на нашата непримиримост, борбата срещу подтисничеството, родоотстъпничеството и беззаконието. Докато тези символи са живи ще живее и духът български.

Идеята за неговото изработване възникна спонтанно сред учителите по обществени науки в училището Добри Добрев, Милена Върбанова, Николина Коларова и Елена Тодорова като естествено продължение на тяхната дейност свързана с налагане на българските ценности и патриотичното възпитание сред учениците.

Преди една година техни ученици направиха препис на Паисиевата история, която поднесоха за съхранение на бъдните поколения на директора на училището Мартин Илиев /историк по образование/.

Предвижда се знамето да бъде част от постоянна училищна експозиция, да напомня за святото дело на предците ни и да пази духа на нашите герои.


Детски футболен клуб “Звездичка” ще строи спортна база за деца

www.burgas-reporter.com, 05.07.2013, 3:15 pm

      Спортна тренировъчна база за деца ще строи детският футболен клуб “Звездичка”. Тя ще бъде разположена в комплекс “Славейков”, срещу детска градина “Детелина”. Проектът ще включва цялостно обновяване на пустеещата в момента детска площадка на същото място. Новото игрище ще бъде използвано, както от детската школа, така и от СОУ “Епископ Константин Преславски”, http://preslavski.org/wp-content/uploads/2013/04/stad.jpegв чиито двор ще бъде съоръжението.

        Планът за изграждане на новата спортна база включва игрище с размери 60 на 36 метра, сграда с две съблекални, зала за теория и видео уроци, треньорска стая и склад, осветление и трибуна за публиката.

       За да се сбъдне мечтата на близо хилядата възпитаници на детския клуб обаче е нужна финансова помощ. Най-скъпата част от изграждането на новото игрище се оказва закупуването на специална изкуствена трева, която не оставя следи при евентуално падане, както и тръбите за дренажната система на обекта.

     Затова, през следващата седмица, на 11.07.2013 г. (четвъртък), на мястото на бъдещото спортно съоражение ще се проведе благотворителен коктейл, на който са поканени всички, които желаят да допринесат за реализацията на благородната кауза. Сумата, която е необходима за изграждането на спортната база е 131 000 лв.

       Утре пък, в спортен център “Изгрев започва двудневен международен футболен турнир за деца родени през 2003 и 2004 година, организиран от ДФК “Звездичка”, Община Бургас и Български футболен съюз. Подробности и резултати от мачовете очаквайте през уикенда.


Ученици на СОУ „Константин Преславски” ще изучават китайски

      Ученици  на СОУ „Константин Преславски” ще имат шанса да се докоснат до китайската история и култура, както  и да изучават китайски език от месец май. Това обяви директорът на училището г-н Мартин Илиев.

      Добрата новина дойде след края на лекцията, която изнесе основателката на единствената школа по китайски език в БургасМенг Лу. Тя гостува на бургаското училище  по покана на директора, който изяви желание след време в СОУ „Константин Преславски” да се разкрие паралелка за обучение по китайски език.

    За момента училището ще предостави възможност на 10 ученици да участват в уъркшопове, организирани от „Еxperience chinesе”.

      „Във връзка с многото инициативи, които провежда нашето училище през настоящата година, решихме да ви дадем възможност да опознаете по-отблизо китайските традиции, култура и език. Десет от вас ще могат да се обучават в уъркшопове по китайски, провеждани на територията на учебното заведение”, заяви пред учениците г-н Илиев.

      Желаещите трябва да подадат заявление до края на другата седмица. Най-важното условия, по което ще се подбират кандидатите, ще бъде владеене на английски език. Причината е, че уъркшоповете  ще се водят на английски.

    По време на срещата с Менг Лу учениците научиха как да се запознават на китайски език, кои са най-големите забележителности в Китай, както и за вкусотиите, предлагащи се в китайската кухня.

      За по-любопитните бе показан и правилният захват на китайските клечки за хранене. Повечето ученици се изненадаха от факта, че храненето с клечките подобрява паметта, и се отразява благоприятно върху умения като писането на китайски йероглифи и рисуването.


Ученици разсъждаваха над мисли на Ганди и Плутарх
 
вестник „Черноморски фар“, 25.03.2013 г.
 
      Ученици от цялата страна разсъждаваха върху мисли на Махатма Ганди, Плутарх и Вилхелм фон Хумболт в бургаското СОУ „Константин Преславски“.
      Училището бе домакин за 17-и пореден път на ученическата философска конференция, като тази година в нея се включиха общо 102 ученици от 32 български училища. Участниците бяха разделени в три секции, като най-малките от 4 и 5 клас писаха приказка с неочакван край, а шестокласниците твориха върху есе на тема „Добро – зло“. „Умението да се прощава, е свойство на силните, слабите никога не прощават“,  бе мисълта на Махатма Ганди, която предизвика най-сериозен интерес. Другите теми бяха „Най-добрата е тази власт, която прави себе си излишна“ на Хумболт и „За да почувствате ценността на това, което притежавате, представете си, че сте го загубили“ на Плутарх.  
      „Първоначално тази конференция бе замислена като пролетни философски четения, но постепенно с годините в нея се включиха ученици от цяла България. Настоящото издание е най-мащабният ни проект, в нея на практика участват половината области на страната“, сподели директорът на училището Мартин Илиев. За първи път мероприятието се е проведело в чест на 20-годишнината на училището.

Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образование и култура – Община Бургас:
     „Много е важно, че големите ученици се опитват да влязат в дебрите на философията, защото тя ги изгражда като личности. Радвам се че по традиция СОУ „Константин Преславски“ е домакин на тази национална конференция и учениците имат възможност да се изявяват. Изключително приятно впечатление ми направи регистрацията на входа, която се осъществяваше от самите ученици. Това е знак, че те се включват не само като участници на ниво есета, а и в организационно отношение.“
 

Философска конференция събира отличниците на България в Бургас

Вторник, 19 март 2013, автор: Стефан Минчев, сайт на Община Бургас www.burgas.bg

На 22 март 2013 г. /петък/ в СОУ „Константин Преславски“ ще се проведе ХVІІ-тата ученическа философска конференция „ЧОВЕК – СВЯТ“. Съорганизатори на събитието са Община Бургас и Регионален инспекторат по образование – Бургас. Работата на конференцията ще протече в три възрастови групи:

– За учениците от IV и V клас задачата ще премине под мотото „Приказки с неочакван край“. Те трябва да довършат приказка по избор, като акцентират върху морални качества и духовни ценности.

– Учениците в VI и VII клас ще представят проекти на тема: „Опиши своя свят с думите: небе – земя – въздух – огън – вода, добро – зло.“

– Най-големите участници – в групата IX – XII клас – ще защитават есета, разкази, разсъждения /по зададени на предишната философска конференция теми/, при което ще се оценява тяхната философска образованост, гражданска позиция, самостоятелност, убедителност и оригиналност при представяне и защита на темата, участие в дискусиите.

В тазгодишното издание на конференцията до този момент са заявили своето желание за участие над 100 ученици от 14 области на страната, в това число от престижните НГДЕК „Константин Кирил Философ“ – София, НГХНИ „Константин Преславски“ – Варна, Националната търговска гимназия – Пловдив.

Бургас ще се представи с 14 свои училища, сред които Търговската гимназия, ГПНЕ „Гьоте“, ГПАЕ „Гео Милев“, ГРЕ „Г. С. Раковски“, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и др. Уменията на учениците ще бъдат оценявани от компетентно жури, в които са включени експерти от МОМН и водещи преподаватели по философия от страната.


БУРГАСКИ УЧЕНИЦИ ПРЕПИСАХА ПАИСИЕВАТА ИСТОРИЯ 

Петък, 01 март 2013, автор: Стефан Минчев, сайт на Община Бургас www.burgas.bg

В чест на Националния празник на Република България учениците от СОУ „Константин Преславски“ – Бургас  организираха тържество заедно с преподавателите си Добри Добрев, Николина Коларова и Милена Върбанова.

Възпитаниците на училището представиха в емоционални разкази  ключови  моменти от Възраждането на българския народ, от живота на великите просветители – Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, Иларион Макариополски, Антим I и революционерите Раковски, Каравелов, Левски, Ботев.

На младия директор на училището Мартин Илиев, историк по образование, беше връчен препис от „История Славяноболгарская“, направен от учениците, с поръчение да го пази за бъдещите поколения.


БУРГАСКОТО УЧИЛИЩЕ „КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ“ ИСКА ДА ДОБАВИ КЪМ ИМЕТО СИ ДУМАТА „ЕПИСКОП“

Сряда, 16 Януари 2013, 09:26, www.dveri.bg

      Името на СОУ „Константин Преславски“ в бургаския комплекс „Славейков“ ще бъде допълнението с думата „епископ“, съобщават регионалните медии. Още през есента на 2012 г. педагогическият съвет на учебното заведение е взел решение наименованието на училището да бъде допълнено. Промяната е обоснована с житието на бележития българин, с борбата му за отстояване на православието в Българската църква. Тъй като Константин Преславски е църковен деец, би следвало при именуване на институции с неговото име да бъде изписван и неговият духовен сан. Експертна комисия в Министерството на образованието, младежта и науката трябва да даде съгласие за промяната. Това обаче може да стане, след като предложението бъде гласувано в ОбС. При положително решение то ще бъде изпратено за  потвърждение в МОМН. Същото име носи и Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства във Варна, отново без упоменаване на духовния сан на патрона си.

      През последните години постепенно в имената на средните и висши учебни заведения в страната се преодолява наследеното от тоталитарния период атеистично отношение към църковните дейци и тенденцията е те да се изписват с утвърдените си църковни наименования, например „Св. Кирил и Методий“, „Преп. Паисий Хилендарски“, „Св. Седмочисленици“, „Св. Иван Рилски“ и др.


Наградиха първенците от конкурса за детска рисунка „Как искам ЕС да промени моя град”

четвъртък, 01 ноември 2012, www.burgas.bg

      Днес, в офиса на Областен информационен център – Бургас бяха отличени победителите от Област Бургас в конкурса за детска рисунка – „Как искам Европейският съюз да промени моя град“. С това приключи първата фаза на конкурса, която се осъществява на регионално ниво.

      Постъпилите в ОИЦ – Бургас рисунки са общо на брой 114, от които 84 попадат в първата възрастова група от 6 до 10 години, а 30 са на деца на възраст между 11- 12 години. Първенец с най-голям брой картини за Бургаска област е Община Айтос – с 48 получени рисунки, а най- активното училище е ОУ „Христо Смирненски“,  гр.Карнобат с 32-ма участници.

      Оценителната комисията беше впечатлена от въображението, свободата на мислене и изразните средства, които са използвали децата за да обрисуват разнообразните придобивки към техните родни градове – зоологически градини, аквапаркове, морски пейзажи с причудливи обитатели и редица други.

      Победителите са Николета Николова (6 г., ЦДГ „Детелина“) и Вероника Вълчева (12 г., СОУ „Константин Преславски“). Първенците получиха МP3 плеъри, а всички останали деца поощрителни награди – блокчета за оцветяване, пастели, книжки и пъзели. Освен преподаватели и родители, в офиса на Областен информационен център „оживяха“ едни от най- изявените български будители. Актьори, преобразени като Вазов, Левски, Ботев, Братя Кирил и Методий и Райна Княгиня поздравиха децата по случай официалния празник.\

ОИЦ – Бургас е част от мрежата 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС, създадени с финансовата подкрепа на ОП“Техническа помощ“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитиe.


Китайският посланик дари 15 компютъра на СОУ “Константин Преславски”,

представя Бургас и региона като топдестинация за почивка

Публикувана на 26 октомври 2012 | 15:04, globusnews.net

      Негово Превъзходителство Гуо Йеджоу,  извънреден и пълномощен посланик на Китай у нас днес дари 15 компютъра за кабинета по информатика в СОУ „Константин Преславски“. Това се случи в рамките на официалното му посещение в Бургас по покана на народния представител от ГЕРБ Димитър Бойчев. Той е и председател на парламентарната Група за приятелство България – Китай. Китайският посланик се срещна с директора на учебното заведение в комплекс “Славейков” Мартин Илиев, за да връчи лично дарението. На срещата присъстваха и началникът на РИО  Бургас инж. Виолета Илиева и Веселина Таралова – директор на дирекция “Образование” в Община Бургас. Те обсъдиха възможността за сътрудничество в сферата на образованието и предложиха в СОУ „Константин Преславски“ да се изучава китайски език.„Това е добра идея, тъй като вече обсъждахме и с ректорите на бургаските университети да създадем тук възможност за изучаване на китайски език. Радвам се, и че Н.П. Гуо Йеджоу прие лично да направи дарението и да се запознае с учениците, които ще използват компютрите“, заяви народният представител Димитър Бойчев. Директорът на училището сподели, че дарението е от голямо значение за учениците и ще повиши качеството на обучението по информатика.

      По-рано през деня Негово Превъзходителство Гуо Йеджоу се срещна с кмета на община Бургас Димитър Николов. По време на срещата бе обсъдено предложението на бургаския кмет морският град да стане домакин на българо – китайски туристически форум, на който да бъде представен региона като дестинация за масов и алтернативен туризъм.  Идеята е китайските туроператори да се запознаят на място с  многобройните възможности за тематични турове  и почивки по Южното Черноморие. „Има предложение от и до летище Бургас да се обслужват полети до Китай. Това ще стимулира освен  икономическия и туристическия обмен“, подчерта кмета Димитър Николов. “Близо 80 млн. китайци годишно ходят на почивка в чужбина, част от тях могат да бъдат привлечени  да посетят вашия красив град”, заяви Н. Пр. Гуо Йеджоу. Инвестиционният интерес на китайските компании е насочен основно към инфраструктурни обекти, телекомуникации и преработване на земеделски продукти, допълни посланикът. По време на срещата кметътНиколов обяви, че Общината ще подготви  икономически каталог на английски и китайски език, който ще представя възможностите за инвестиции и бизнес партньорства между български и китайски компании.

      Като част от визитата си в Бургас посланикът, заедно с народният представител Димитър Бойчев  и зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев присъстваха на среща с бургаския бизнес, на която бяха представени Стратегически проекти за Община Бургас – Индустриална зона и Зона за обществен достъп. Н.Пр. Гуо Йеджоу разгледа и експозицията в чест на легендарния 24-ти Черноморски полк и археологическия обект „Аква Калиде“.


 
НАШИ УЧЕНИЦИ В ПАРЛАМЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
 
Публикувано на 31 март 2012 | 19:35, www.burgasinfo.com
 
      40 бургаски ученици от 11-ти и 12-ти клас посетиха Народното събрание за да се запознаят с работата на институцията. Инициативата бе на депутатите от ГЕРБ-Бургас, които за втори път канят деца да видят на място как се провежда парламентарен контрол.
      В групата бяха включени възпитаници на СОУ „Константин Преславски” (водени от училищния психолог Св. Янев), ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”, Търговската гимназия и представители от Дискусионен клуб към ОДК. Групата от ученици и преподаватели, бе предвождана от началника на РИО-Бургас инж. Виолета Илиева. Групата беше посрещната на централния вход на парламента от депутатите Димитър Бойчев, Иван Вълков, Дияна Йорданова и Стоян Гюзелев. Те придружиха учениците до залата, където министри отговаряха на питания. След това учениците имаха възможност да зададат своите въпроси на народните представители от Бургаски регион  в зала „Запад”. 
      Eлжана Костадинова от ХІІ-а клас на СОУ „Константин Преславски” прояви интерес към реализацията на здравната реформа и в частност от развитието на тази сфера в Бургаски регион. Към председателя на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Иван Вълков имаше конкретен въпрос по проекта за интегриран градски транспорт в Бургас.  На свой ред Иван Неделчев от ХІ-а клас прояви интерес към позицията на бургаските депутати по  текста на новия Закон за средното образование,  допускащ държавно финансиране на частните училища. 
      „Това няма да бъде последната ни среща с тези ученици. Съвсем скоро на повечето от тях им предстои да завършат училище и се интересуват от различни теми. Имат желание да участват в обществения живот на региона. Много от питанията им бяха за това как се случва връзката между местна, законодателна и изпълнителна власт за да се промени по този начин Бургас. Предстоят ни нови дискусии с тези ученици, а поради големия интерес и от други училища ще организираме и нови посетителски групи”, коментира народният представител Димитър Бойчев. 
 

РЕГИОНАЛНА ФИЛОСОФСКА КОНФЕРЕНЦИЯ

В СОУ “КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ” – БУРГАС

 25 Март 2011, петък, bourgas.org

      На 25 март 2011 г. от 9.00 часа в СОУ „Константин Преславски“ – Бургас ще се проведе XV Регионална философска конференция „ЧОВЕК-СВЯТ“. Работата на конференцията ще протече в следните направления:

       1. Приказки с неочакван край за ученици от четвърти клас;
       2. Представяне на проекти на тема: „Опиши своя свят с думите: небе-земя-въздух-огън-вода, добро-зло“ за ученици от пети и шести клас;
      3. Есета, разкази, разсъждения па темите: „Човекът е безпокойство“, „Най-великото нещо на света е да можеш да принадлежиш на себе си“ и „Съвестта следва човека като сянка“ за ученици от девети-дванадесети клас.

      Във форума ще участват ученици то НБУ „Михаил Лъкатник“, ОУ „Васил Априлов“, ОУ „Братя Миладинови“, СОУ „Константин Петканов“, СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ , ПМГ, ГПНЕ, ГПАЕ, СОУ – с. Руен, Търговска гимназия и др.
Домакините от СОУ „Константин Преславски“ очакват да се спази традицията и да оставят у всички незабравими и дълбоки впечатления.