Екскурзовод

         специалност „Екскурзоводско обслужване“

професия „ЕКСКУРЗОВОД“

         Пътувания, разходки, посещение на исторически забележителности, общуване с различни хора… Това е малка част от работата на екскурзовода.
       Екскурзоводът е човекът, който посреща гостите, представя им мястото, което ще се посещава, запознава ги с интересни факти, придружава ги по определен маршрут. Но за да бъде един гост доволен от посещението си, то всичко това трябва да му бъде представено по един интересен начин, за да бъде привлечено неговото внимание още от началото и това преживяване за него да остане като уникален спомен.
       В „Преславски“ ние ти предоставяме възможност да станеш този човек, този ходещ пътеводител, към който посетителите на един обект или страна да се обърнат, за да прекарат подобаващо своята екскурзия.

Какво ще научиш?

         – ще придобиеш основни знания за туристическото екскурзоводство, за  екскурзоводската дейност, за историята и за културата на България, в това число и за Бургаския край.
           – ще се научиш да разработваш туристически маршрут, да подготвиш и да проведеш екскурзоводска беседа.

Какво ще можеш?

         –  ще знаеш как да организираш краткотрайни или дългосрочни пътувания и престой на хора в дадено туристическо място, участието им в конгресни прояви, в делови разговори, в познавателни дейности.
         – ще се научиш как да прилагаш в реална среда натрупаните от теб знания, умения и трудови навици в туристическата дейност.

Защо ще е полезно за теб да бъдеш ЕКСКУРЗОВОД?

         – ще можеш да работиш високоплатена професия в родния си град във водещия туристически регион на България;
         – ще научиш два или три чужди езици – английски (интензивно изучаване с 18 ч. седмично от 8. клас), немски (от 9. клас) и руски (от 11. клас);
         – ще имаш възможност да се включиш в летни стажове при едни от водещите туристически агенции в Черноморския регион.

         В XII клас ще може да получиш свидетелство за професионална квалификация по професията „Екскурзовод“, което да представиш пред работодателите в България и чужбина.

         След завършването на своето средно образование при нас, ще умееш да предложиш на спътниците си едно уникално изживяване по време на твоите пътувания по Черноморието, в България и по света и ще ги впечатлиш с познания, за да бъде споменът от преживяването специален.