2а клас – наградени за активност от Община Бургас и „Екопак“

      4На 28.11.2014 г. учениците от II“а“ клас на СОУ „Епископ Константин Преславски“ с класен ръководител г-жа Стефка Богданова и възпитател г-жа Мариана Добрева посетиха гр. Созопол. Екскурзията на малките ученици бе награда от Община Бургас за активно участие в инициативата на Екопак и нашата община, за събиране на картонени опаковки от мляко и сок.

       Второкласниците посетиха Археологическия музей в града, където се докоснаха до миналото на този древен град.

         С интерес разгледаха всички експонати, дарени от местното население в Етнографския музей.

            Докоснаха се до бита на старите заселници на Аполония, като разгледаха старите улици и къщи, останките от крепостната стена и кула.

            Малките ученици посетиха най-голямата действаща църква „Свети Георги Победоносец“, където освен че запалиха свещички за здраве, се докоснаха и до парче от Светия кръст, до частици от мощите на Адрей Първозвани и Свети Йоан Кръстител, до стъкленица с миро от мощите на свети Николай Мирликийски. В храма на децата бе подарена икона с лика на Свети Георги.

           В края на екскурзията учениците от II“а“ клас посетиха Художествената галерия, намираща се в сградата на старото училище „Св.св. Кирил и Методий“. Полюбуваха се на морския бряг, където с удоволствие събраха миди, рапани и камъчета за часовете по изобразително изкуство и домашен бит.

       След изключително топлото посрещане второкласниците обещаха и на г-жа Петя Чапевова, заместник-кмет на Община Созопол, отново да посетят красивия град с над 2600 -годишна история.