Ден на розовата фанелка – 2016 г.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA      „Не на тормоза“ и „Нека бъдем добри“, призоваха учениците от IX „а“ клас – профил „Биология“  от СОУ „Епископ Константин Преславски“ в Деня на розовата фланелка – 24 февруари. Десетки розови балони полетяха в небето по време на флашмоб пред сградата на училището по инициатива на техния учител по биология Димитринка Желязкова.

     Розовото като символ на несъгласието с агресията в училище е свързано със следната случка: през 2007 г. деветокласник от Канада се появил на откриването на учебната година с розово поло. Подигравките на по-големите момчета били толкова злъчни, че го довели до стрес.

      OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ защита на момчето на следващия ден съучениците му купили 50 розови тениски и ги облекли в училище.  Оттогава на много места отпор срещу насилието изразяват с „розови“ прояви в последната сряда на февруари.

       Изследвания сочат, че 80% от децата са ставали свидетели на тормоз над техни съученици в училище, но са оставали пасивни наблюдатели. Най-силните прояви на агресия в училище са при децата на възраст между 10 и 13 години.