„Европейски уроци“ за Деня на Европа

EU 039На 8.май в СОУ “Епископ Константин Преславски“ – Бургас бе отбелязан Деня на Европа.

Във фоайето на училището бе подреден информационен кът за ЕС, а в Клуба на ученика се проведе открит Час на класа с участието на ученици от десетите класове. Специални гости бяха г-жа Боряна Желева и г-н Радко Дренчев от Информационен център „Европа директно“ – Бургас, директора на училището и преподаватели.

Тази година честването на Деня на Европа е подчинено на обявената от ЕС „Европейска година на гражданите“. Затова и акцентът в проведения Час на класа беше европейското гражданство. Водещите Благовест /10А клас/ и Деница /10Б клас/ представиха идеята за възникването на ЕС, неговото разширяване и необходимостта да познаваме институциите му, да разбираме как се вземат решения и какви са нашите права и задължения като граждани на това голямо интеграционно обединение.

Обявени бяха отличените ученици в конкурса за есе на тема „Аз, гражданинът на Европа“ Десислава /10В клас/, Емине /10Б клас/ и Николай Динков /10А клас/, като Деси прочете своето есе, класирано на първо място. Чрез мултимедия бяха показани и отличените на първите три места фотоколажи на тема „9 май – Ден на Европа“ на Йова /11А клас/, Вероника и Деница /7Б клас/ и Нелина /7А клас/.

Скеч „Евро-пътешественик“ бе представен от Десислава /10В клас/ и Андриан /10Б клас/, които се бяха превъплътили в ролите на журналистка и турист, за да покажат информираността на българите, пътуващи в ЕС.

След това, гостите от Информационната мрежа „Европа директно“ представиха своя център в град Бургас и възможностите, които той предлага за организиране на разнообразни събития с цел разпространяване на информация за ЕС и за неговите политики на местно ниво. На учениците бяха предоставени информационни брошури по разнообразни въпроси на европейската интеграция и рекламни материали, а на победителите в училищните конкурси, посветени на Деня на Европа, бяха връчени грамоти и награди.