Фестивал на историческия филм

      На 19.9.2023 г. ученици от IX клас в „Преславски“ посетиха прожекция на филми, част от програмата на Международния фестивал на историческото документално кино в Дома на НХК.
      По време на своето посещение нашите гимназисти, водени от техните учители по история Светлин Стоянов и Диян Димов, имаха възможността да се запознаят с 4 филма, в които се представи живота и делата на някои от най-значимите български частни дарители и благотворителни организации, действали от средата на XIX век до 1944 г. 
      Любопитните ни младежи имаха възможност да гледат и предпремиерната прожекция на втория филм от поредицата, посветен на големите дарители в социалната сфера. Сред тях е и „Бащата на Бургас“Александър Георгиев–Коджакафалията.
       Специален гост на събитието бе Митко Иванов, автор на книгата „Мълчанието на Александър“ и участник във филма.
       Деветокласниците останаха силно впечатлени и от други двама видни дарители – съвременници на Коджакафалията, а именно Йоданка Филаретова и Пенчо Семов.
    
      П.П. Пожелаваме на нашите възпитаници да следват девиза „Труд, любов, постоянство“, който е бил изписан на фасадата на фабрика „Успех“, изградена от „българския Рокфелер“- Пенчо Семов.