Екскурзоводите на изнесена практика в Сърбия

      В Деня на Западните български покрайнини стартира изнесената ексурзоводска практика на гимназистите от специалността „Екскурзоводско обслужване“ на „Преславски“ в Източна Сърбия.
 
       Първият ден от пътуването ни беше изпълнен с много вълнуващи беседи подготвени от учениците с интересни факти за историята, природата, културните особености, кухнята и известните личности на нашите две съседни страни (в контекста и на тенис-финала от Париж през уикенда Димитров-Джокович 🙂 ), както и от ролеви игри, които ни накараха да се забавляваме и направиха дългия път от Бургас неусетен. В град Пирот посетихме крепостта Калето и Музея на Понишавието, в който уредникът Ненад ни изнесе беседа на български език за живота и традициите на местното население през вековете. Учениците затвърдиха знанията си за единния произход на народа от двете страни на границата и видяха в музейната етнографска експозиция местните, пиротски килими, които се изработват на същите станове и имат същата орнаментика както чипровските в България. 🇧🇬🇷🇸
 
        Вечерта имаше изнесена учебна практика по предмета „Туристическа анимация“. В хотела в Западна Стара планина, практиката на учениците от екскурзоводските паралелки на „Преславски“ премина под надслов „Около света“. Гимназистите от XII А клас бяха подготвили вълнуващо пътешествие от Хавайските о-ви през Япония, Египет, Бразилия, Сърбия и България, по време на което присъстващите се запознаха по занимателен начин с културни традиции и особеностите в манталитета на хората от различните части на света. Активно участие в игрите, подготвени от бъдещите абитуриенти взе и публиката на събитието – гимназисти от Х и ХI клас, учителите и сръбските гости на хотела-домакин.
 
        Изнесената екскурзоводска практика на гимназистите от „Преславски“ продължи в края на работната седмица в Ниш, Суковския манастир и Цариброд.
        В родния град на първия християнски римски император Константин Велики посетихме античната Вила Медиана, един от най-добре запазените и реставрирани образци на архитектурата от древноримския период на Балканите. След това гимназистите имаха възможност да се запознаят с борбата на балканските народи срещу османците през XIX век при паметника-костница Челе кула. Третият обект, който посетихме в Ниш беше транзитния нацистки концлагер от Втората световна титла „Червен кръст“, през който в периода 1941-1944 г. са преминали стотици хиляди хора от балканските страни по пътя им към „лагерите на смърта“ в Аушвиц, Бухенвалд и Дахау. Навсякъде гимназистите сами представиха предварително подготвена информация от тях на български, английски и руски език, а гидовете от Народния музей в Ниш им изнесоха беседи при туристическата обиколка на обектите. Учениците от XI a клас бяха подготвили и забавна анимационна програма на открито, която да изпълнят на Вила Медиана. Програмата бе проследена с интерес и от представители на посолството на Конфедерация Швейцария в Белград, които по същото време бяха на посещение в туристическия обект.
 
       В свободното си време в Ниш имахме възможности да разгледаме старата крепост, парка край р. Нишава и пешеходната зона на третия по големина сръбски град.
 
       По пътя към България нашите гимназисти посетиха средновековния български женски Суковски манастир, днес в Западните покрайнини в Източна Сърбия. Ученици, родени в Русия и Украйна, обучаващи се в нашето училище, представиха на български и на руски език беседи в притвора на църквата в православната Света обител за историята и стенописите в манастира. Имахме възможност да си закупим айвар, млечни продукти и мед, които се произведени от монахините на това свято място в края на ждрелото на р. Ерма.
Нашето пътуване в западната ни съседка приключи с посещението в града с най-голам дял на етнически българи в Сърбия – Цариброд, където след разходка по ул. Балканска си направихме снимка за спомен на групата пред паметника на Апостола на Свободата – Васил Левски.
 
         В автобуса на път за Бургас най-добре представителите се ученици по време на изнесената учебна практика получиха награди и подаръци от ръководството на Средно училище „Епископ Константин Преславски“ – Бургас.
 
        Поздравяваме нашите гимназисти от специалността „Екскурзоводско обслужване“ за отличната им подготовка по професионалните дисциплини и по чужди езици! Продължавайте все така, вие сте на вярната посока и можете винаги да разчитате и в бъдеще на подкрепата на учителите си при своето професионално израстване като бъдещи екскурзоводи! 👏