Министърът на спорта посети спортния комплекс „Звездичка“

1aМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев гостува днес в Бургас за мероприятия от Европейската седмица на спорта. Високият гост беше придружаван от кмета Димитър Николов и председателя на ДФК „Звездичка” Петър Алексиев. Без да има предварителна директива за дрескод, и тримата ходеха облечени еднакво: в дънки и черно спортно сако. Тримата взеха равнис и по констатацията, че спортът е здраве и че нацията трябва да се движи активно.

На старта на програмата си министър Кралев даде символичен начален удар на междуучилищен турнир за деца на терените на спортен комплекс „Звездичка Арена“ в базата на клуба в двора на СОУ „Епископ Константин Преславски“. После откри нова спортна площадка в двора на ОДЗ „Райна княгиня”, преди да присъства на демонстрации на бойни и аеробни спортове канго джъмпс в спортен център „Аякс”. 

1cМинистър Кралев каза, че „когато говорим за спорт, преди всичко трябва да имаме предвид грижите за масовия спорт, който означава здраве, а не за професионалния, в който се гонят постижения. Спортът трябва да се практикува от най-ранна възраст. Децата от първи до четвърти клас да имат квалифицирани учители по физическо, а не часовете да се водят от класните. Часовете по физическо да се увеличат и да не се подценяват, като се заместват с други предмети”. И даде за пример „Звездичка”, в чиято школа децата тренират футбол още от детските градини.

„Бургас тази година е Европейски град на спорта, но е готов за Европейска столица на спорта. Толкова много е направено тук. Ще настоявам Министерския съвет да подпомогне максимално според възможностите си изграждането на зала „Арена Бургас”, в която ще можем да приемаме състезания от международния календар по лека атлетика”, конкретен беше министърът.