Наши ученици се състезаваха с най-добрите си връстници по география в Сливен

На 15 февруари 2014 г. в Сливен се 17проведе Второто Национално състезание по география и икономика от Националния календар на Министерството на образованието и науката. Домакин на проявата беше местната Природоматематическа гимназия „Добри Чинтулов“. Целта на Националното състезание по география и икономика бе да се предостави възможност за изява на младите хора с повишен интерес към учебния предмет география и икономика. В тазгодишната надпревара на проявата се включиха 42 млади „географи“ в XI и XII клас от 17 училища, в които предметът „география и икономика“ се изучава като профилиращ, от 13 български градове. Сред тях бяха и учениците от XIБ клас – профил „Стопански мениджмънт“ в СОУ „Епископ Константин Преславски“ – Бургас Желимир Милев и Андриан Тодоров.

Състезанието беше открито от Началника на РИО-Сливен Александър Борисов, след което то започна по предварително уточнената програма.

Надпреварата премина през три етапа. В първите два учениците трябваше да се справят с писмен тест с 30 въпроса и с мултимедиен тест също с 30 въпроса. Най-добрите 10 от първите два етапа се класираха за финалния кръг, на който пред публика трябваше да се справят с практическа задача на тема: „Демографски проблеми и демографска политика”. Тестовите въпроси от първите два кръга бяха свързани с изучаваното в задължителната и профилираната подготовка в прогимназиалния и гимназиалния етап. Преобладаваха въпросите, които бяха свързани и с общата географска култура на участниците, както и демонстрирането на умения за работа с географска карта и графични изображения.

Резултатите от първите два кръга показаха, че предимство имат участниците взели участие и на миналогодишната надпревара. На този фон участието на нашите представители може да се оцени като много добро, като Желимир Милев зае 15-то място с 53 точки, като само 3 точки го отделиха от финалната десетка,12 а Андриан Тодоров е 27-ми от 42 участници с 38 точки. Постижението на Желимир е особено голямо, като отчетем и факта, че пред него се наредиха почти само представители от природоматематическите гимназии в страната, а от учениците от СОУ-тата с профилирани паралелки той се нареди на 3-то място. 

Във финалния кръг участниците отговаряха на въпроси по темата „Демографски преход. Основни типове възпроизводство“. Победител в надпреварата стана дванадесетокласничката от СОУ „Г. С. Раковски“ – Котел Шербан Мусова, която е и първото момиче спечелило национална надпревара по география.

Поздравления на нашите за достойното представяне и нека то им бъде стимул за постигане на по-големи успехи през следващата година!