ОЙ, КОЛАДЕ, МОЙ КОЛАДЕ…

      

       На 24 декември, деня преди Рождество Христово, е Бъдни вечер – един от най-важните и почитани християнски празници както в миналото, така и днес.
      За традициите на Бъдни вечер в Странджанския край, за обреда „коледуване“ и за това как посрещаме християнския празник Рождество Христово, разказа в седмицата преди Коледа на петокласниците от СУ „Епископ Константин Преславски“ главният уредник в Регионалния исторически музей в Бургас (етнографска експозиция) – г-жа Пламена Кирова.
      Днес музеят влезе в нашето училище. Инициативата беше организирана от учителите по български език и литература на петокласниците Катя Иванова и Павлина Маринова. Учениците и техните преподаватели направиха пътуване назад във времето виртуално чрез видеоразказ за отбелязването на един от най-хубавите празници през годината в едно странджанско село и се пренесоха в живота на своите предци. Свързаният с вековните традиции, посветен на дома, огнището и семейството, празник ги развълнува и всички заедно съпреживяха българската Коледа, като време на сбъдване на желанията и мечтите. 

      

      Проявата в зала „Григорий Цамблак“ в „Преславски“ предшества редица инициативи, които е планирало училището ни през 2019 г. в бургаските музеи в изпълнение на дейностите по националната програма на МОН „Музеите като образователна среда“. „Преславски“ е първото учебно заведение в Бургас, което ще организира изнесени интегрирани уроци в културни институции в морския град, в Стария град на Несебър, на територията на община Малко Търново и в старите български столици Плиска и Велики Преслав.