Отборът ни ZEV Design участва в състезанието „Зелено бъдеще – храна“

     В периода 8-10 март 2024 г., младите предприемачи от Средно училище „Епископ Константин Преславски“, взеха участие в първия етап от състезанието „Зелено бъдеще –  Храна“, организирано от Джуниър Ачийвмънт България и Европейския институт за иновации и технологии с още 14 екипа от цялата страна – Foodathon – иновационен лагер,

      В София Тех парк, Валери Петров от VIII клас, Деан Николов и Емне Хабил от Х клас и Зейнеб Мустафа от ХI клас се запознаха с теми, свързани с кръговата икономика, производството и потреблението на храна, насърчаването на устойчиви методи на производство, инвестиции и иновации в областта на хранителните технологии, борбата с разхищението на храна.

       На този етап от състезанието задачата на учениците беше да създадат свои решения по поставен от организаторите казус, свързан с кръговата икономика в хранително-вкусовата промишленост. Имаха възможност да получат ценни съвети и да почерпят от опита на ментори-предприемачи. В последния ден на иновационния лагер те представиха своите идеи пред изпълнителния директор на Джуниър Ачийвмънт – България Ирина Илиева, които ще трябва да развият и да защитят на 18.4.2024 г., когато е финалният етап на състезанието.

      На финала ще бъдат отличени три екипа, които ще имат възможност да се състезават за специалната награда по време на Националния младежки бизнес форум “Изгряващи звезди”, който тази година ще се проведе през месец юни в град Бургас.

      Пожелаваме успех на нашите ученици и на техния ръководител Ивелина Димитрова, и се надяваме те да са пример за това как образованието може да вдъхнови бъдещите поколения да се ангажират и да допринесат за постигането на устойчиво и здравословно бъдеще за нас и нашата планета.