Отличие за високи постижения

 
       В дните преди най-светлия български празник, Община Бургас връчи своите отличия на педагози, дали своя принос за развитието на бургаското образование. Сред тях през 2023 г. е и г-жа Недка Градева, която е старши учител по руски език в Средно училище „Епископ Константин Преславски“ – Бургас от близо 10 години и се ползва с висок авторитет сред своите колеги, обичана е от учениците си и уважавана от техните родители.
       Във връзка с разработения от ръководения от нея екип и изпълнен през настоящата учебна година проект по НП „Ученически олимпиади и състезания“, г-жа Градева беше отличена от г-н Димитър Николов – кмет на Община Бургас. На тържествената церемония, състояла се днес в Международния конгресен център в Бургас, и във връзка с 24 май – Ден на славянската писменост и българската просвета и култура, бяха наградени педагогически екипи от бургаските детски градини, училища и университети, които успешно са реализирали проекти през учебната 2022/2023 година.
      Учениците – участници по проекта, ръководен от г-жа Градева, печелят през годините множество отличия и се класират неведнъж на призови места в конкурси като ”Живая классика”, “Пусть всегда будет солнце” и други.
      На 28.3.2023 г. на тържествена церемония в Регионалното управление на образованието – Бургас, петима ученици от V и VI клас на Средно училище „Епископ Константин Преславски“ – Бургас бяха наградени от Началника на РУО Петя Петрова за завоюваните призови места на областния кръг на олимпиадата по руски език, който е последен за тези възрастови групи. Възпитаниците на г-жа Градева и на г-жа Галина Западнева – Олексей Зотов, Ксения Романовска, Данило Попов, Тимур Сюняев и Олександр Гладилин, се наредиха на първо и второ място в посочените две възрастови групи.
       Гимназистът в XI А клас от Средно училище „Епископ Константин Преславски“ – Бургас Васил Бирюков спечели първо място в своята възрастова група на националния кръг на Националната олимпиада по руски език през учебната 2022/2023 г., състоял се на 11.3.2023 г. във Велинград. Нашият възпитаник със своя резултат от 78 т. се нареди на най-високото стъпало сред единадесетокласниците в България, изучаващи „езика на Пушкин“.
       Освен Васил, достойно на националния кръг се представиха и гимназистите от IX Б клас Александр Журавлев и Анастасия Павлова (и двамата на 4. място с 57 т.), както и учениците от XI А клас – Свитлана Зотова (4. място – 75 т.) и Анастасия Туева (13. място с 68 т.).
      Васил Бирюков и Свитлана Зотова са обявени с протокол на Националната комисия, определена със заповед на министъра на образованието и науката за „лауреати“ на Националната олимпиада по руски език.
       Освен като ръководител на споменатия по-горе проект, педагогическата колегия на „Преславски“ отчита, че г-жа Недка Градева е изключително стриктна в изпълнението на служебните си задължения като класен ръководител, както и че в качеството ѝ на председател на екип, оказва вече повече от една година необходимото съдействие при приема и адаптацията на учениците-бежанци от войната в Украйна, записани в нашето училище.