Рисунката на Вероника ще бъде изложена в Брюксел

      На 15.12.2012 г. в гранитната зала на Министерския съвет на официална церемония министъра на европейските фондове Томислав Дончев и министъра на културата Вежди Рашидов наградиха финалистите от националния конкурс за детска рисунка на тема: „Как искам Европейският съюз да промени моя роден град”. На церемонията присъства и победителката от конкурса в Бургаска област и ученичка в СОУ “Константин Преславски“ Вероника Люцканова Вълчева от 7б клас, придружавана от своя ментор г-жа Елена Тодорова – старши учител по изобразително изкуство в нашето училище.

      По време на награждаването рисунките на участниците бяха проектирани на голям екран в залата и бе обявено, че предстои изпращането им в Брюксел, където ще бъдат подредени в изложбена зала, а след това отпечатани в каталог. В изказванията си и двамата министри акцентираха върху това,че децата са най-чистите и невинни същества,че са нашите следовници и бъдещи управници и ги поздравиха за отличните резултати от конкурса. След церемонията по награждаването се състоя официален коктейл по време на който министър Томислав Дончев разведе децата из кулоарите на Министерски съвет.

     Събитието бе отразено от много печатни и електронни медии, между които и националните телевизии TV7 и TV Европа. Министър Дончев си направи снимки за спомен с няколко деца между които бе и нашата представителка Вероника.

     Малко за историята на конкурса:

     В конкурса са участвали с рисунки над 8000 деца от цялата страна в две възрастови категории. Всички регионални победители се класират за финалния тур, където жури с участието на министър Вежди Рашидов, ректорът на Националната художествена академия професор Светослав Кокалов, директора на Националния дворец на децата  г-жа Татяна Досева, ръководителят на направление “Изкуства“ в същата институция г-жа Снежана Бечева и други определя крайните победители.