Състезавахме се с най-добрите млади „географи“ в България

11На 7 февруари 2015 г. във Велико Търново се проведе Третото Национално състезание по география и икономика от Националния календар на Министерството на образованието и науката. Домакин на проявата беше местната Природоматематическа гимназия “Васил Друмев”. Целта на Националното състезание по география и икономика бе да се предостави възможност за изява на младите хора с повишен интерес към учебния предмет география и икономика. В тазгодишната надпревара на проявата се включиха 58 млади “географи” в XI и XII клас от 28 училища, в които предметът “география и икономика” се изучава като профилиращ, от 19 български градове. Сред тях бяха и учениците от XIIБ клас – профил “Стопански мениджмънт” в СОУ “Епископ Константин Преславски” – Бургас Желимир Милев и Андриан Тодоров.

Състезанието беше открито от главния експерт по география в МОН Христина Маркова и от Началника на РИО-Велико Търново инж. Розалия Личева, след което то започна по предварително уточнената програма.

Надпреварата премина през три етапа. В първите два учениците трябваше да се справят с писмен тест с 30 въпроса и с мултимедиен тест също с 30 въпроса. Най-добрите 10 от първите два етапа се класираха за финалния кръг, на който пред публика трябваше да се справят с практическа задача на тема: „Суровинно-енергиен проблем”. Тестовите въпроси от първите два кръга бяха свързани с изучаваното в задължителната и профилираната подготовка в прогимназиалния и гимназиалния етап. Преобладаваха въпросите, които бяха свързани и с общата географска култура на участниците, както и демонстрирането на умения за работа с географска карта и графични изображения.201502015

Резултатите от първите два кръга показаха, че предимство имат участниците обучаващи се в профил „география“ на природоматематическите гимназии в страната. На този фон участието на нашите представители може да се оцени като много добро, като Желимир Милев зае 18-то място с 55 точки, като само 4 точки го отделиха от финалната десетка, а Андриан Тодоров е 37-ми от 58 участници с 30 точки. Постижението на Желимир е особено голямо, като отчетем и факта, че пред него се наредиха почти само представители от природоматематическите и езиковите гимназии в страната, а от учениците от СОУ-тата с профилирани паралелки той се нареди на 3-то място.

Поздравления на нашите преставители за достойното представяне, които с много знания защитиха своето име и това на училището си!