СЕДМИЦА НА ЕКОЛОГИЧНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

 zemq1     В дните между 16 и 22 април 2013 г. в СОУ „Константин Преславски” – Бургас се проведе седмица на екологичното образование. Тя беше организирана по идея на преподавателите по природни науки в училището, във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва всяка година на 22 април.

      Инициативата беше посрещната радушно от възпитаниците на училището, които вдъхновени от своите педагози направиха изложба във фоайето на втория етаж, в която показаха много фантазия и творчески умения при аранжирането на цветя и изработването на облекла от отпадъчни материали. В своята дейност децата бяха подпомогнати от г-жа Елена Тодорова – учител по изобразително изкуство. Младите таланти изготвиха и нагледни материали, разкриващи същността на Деня на Земята, неговата история и възпитаващи в духа на екологичната култура.

      На 19 април в кабинета по физика се проведе състезание по екология между учениците от VIIa и VIIб клас.  В неговатаzemq40 подготовка и реализация с голям заряд и енергия се включиха колегите Димитринка Желязкова, Петя Симеонова и Ирина Ганева, както и учениците от XIIа клас, които бяха водещи и подсигуриха технически проявата. Наши гости бяха децата от IVа и  IVв клас в НБУ „Михаил Лъкатник”, предвождани от техния учител г-жа Виолета Янчева. Те имаха възможност да демонстрират своите умения, знания и наблюдателност, да покажат на практика, че знаят как да рециклират чрез разделно събиране на отпадъците.

      В оспорваната надпревара на екологичното състезание, преминало в четири кръга, в които седмокласниците показаха своите познания за опазването на околната среда, придобити в часовете по география, биология и химия, повече точки събраха участниците от VIIа клас.  „Победители обаче са всички, защото опазването на природата е задължение на всеки един от нас” – сподели директорът на „Преславски” Мартин Илиев при награждаването на участниците.

      На 22 април бяха наградени творците в нашата екологична експозиция, които направиха от тези седем дни в училището ни един истински празник на красотата, творчеството и креативността.