Световна седмица на италианския език ***/*** La Settimana della Lingua italiana nel mondo

    От 16 до 23 октомври 2023 г. в часовете по италиански език учениците от VIII Г клас – специалност „Моден дизайн“, отбелязат XXIII издание на Седмицата на италианския език по света, като изработиха рисунки, постери и презентации на езика на Данте.
      Целта на проектите, дефинирана от техния преподавател по италиански език Росица Димитрова, беше чрез езика да се отправят важни послания за опазване на околната среда.     
       Темата, която беше разгледана, е със заглавие „Италианският език и устойчивостта“, има за цел да популяризира в света, чрез италианския език, културата на устойчивостта и образа на Италия като страна, заемаща водещо място по отношение на въпросите за опазване на околната среда, и е в съответствие с темите на Експо 2030 „Хора и територии: градско възстановяване, приобщаване и иновации“.
      XXIII издание на Седмицата на италианския език по света съвпада със стогодишнината от рождението на Итало Калвино, автор с визионерско екологично мислене, един от най-ярките италиански майстори на перото, изплел благодарение на творческия си гений уникални и завладяващи сюжети, съчетавайки по изумяващ начин рационалното и въображаемото.