Урок по патриотизъм и национална гордост

        На 20.09, гимназисти от IX и X клас посетиха Дома на НХК, където имаха възможността да изгледат първия български документален филм “Балканската война 1912-1913”, част от програмата на Международния фестивал на историческото документално кино.
        Прожекцията на филма е по повод 110 години от избухването на Балканските войни и е заснет от Александър Жеков – първият български кинооператор, монтажист, режисьор и продуцент.
        Учениците, видяха уникални черно-бели кадри заснети от фронта на Първата балканска война, която е посрещната от българите с всеобща радост. В нея българите се включват с голям ентусиазъм, за да освободят своите сънародници, остали под чужда власт след подписването на злощастния за България – Берлински договор (1878), разпокъсващ българското етническо землище на 5 части.
        Гимназистите на “Преславски” с особено внимание и наслада наблюдаваха победоносния поход на българската армия в Тракия като останаха силно впечатлени от превземането на считаната за непревземаема Одринска крепост от българите. Торпелирането на турския крайцер “Хамидие” от българския торпедоносец “Дръзки” развълнува присъстващите в залата. Уникалните кадри на българската царската двойка – цар Фердинанд I и царица Елеонора, разхождащи се в двора на Селим джамия в Одрин, убедиха учениците в толерантното отношение на българите към другите народности и в съхраняването на тяхното културно-историческо наследство. Въпреки войната срещу своите вековни подтисници, българският войник с достойнство и чест печели победа след победа, незабравяйки че най-голямата ценност е човешкият живот, който по възможност трябва да бъде съхранен. Учениците на “Преславски”, водени от колегите по история и по география Светлин Стоянов и Янчо Кайряков, си тръгнаха от прожекцията удовлетворени от видяно и с приповдигнато национално самочувствие.