Визита в Димитровград по НП „Иновации в действие“

      От 27. до 29.3.2024 г. екип от учители и ученици на Средно училище „Епископ Константин Преславски“ – Бургас беше гост на СУ „Любен Каравелов“ – Димитровград, обл. Хасково. Визитата е част от дейностите по Национална програма „Иновации в действие“ на МОН. Наши партньори през настоящата учебна година са и СУ „Петко Росен“ – Бургас и СУ „Христо Ботев“ – Павел баня, обл. Стара Загора.
       В дните на посещението, нашите домакини ни запознаха с върховите си постижения в своята 65 годишна история, както и с иновативните си практики при организацията и функционирането на ученическия парламент. Гостуващите училища имахме възможност да посетим урок в I клас, в който се използва метода на сугестопедията, както и интегриран урок на гимназистите от профил „Предприемачески“ на тема „България – земя на чедесата“, в който деветокласниците бяха изработили рекламни клипове и брошури на български и английски език за туристическо изложение за градовете София, Пловдив и Бургас.
      В богатата културна програма посетихме най-старият манастир в Европа „Св. Атанасий“, къщата-музей на поета Пеньо Пенев, ретро апартамент, който показва как са живеели хората в годините на бригадирското движение, Алескандровската гробница, открита от проф. Китов, чието проучване е финансирано от японския император, обърнатата в православен храм джамия в с. Узунджово, тракийската гробница и средновековната крепост при с. Мезек и моста на Мимар Синан в Свиленград.
        Благодарим за вълнуващите спомени, които създадохме заедно с нашите домакини при гостуването ни в Димитровград, за топлото посрещане и споделения опит! Изразявам и своята лична благодарност към дългогодишния директор на училището-домакин г-н Валентин Христов и към заместник-директора г-жа Лора Йончева за създадената перфектна организация! Навсякъде, където бяхме в област Хасково за тези три дни видяхме човешко отношение и се убедихме, че традиционното българско гостоприемство далеч не е мит! Очакваме ви в Бургас след месец!