4 деца от III клас с медали от състезанието „Език свещен на нашите деди“

      На 29.05.2019 г.  ученици от III клас на Средно училище „Епископ Константин Преславски“, участници в провелото се регионално състезание „Език свещен на нашите деди“, бяха наградени на тържество на откритата сцена „Охлюва“ в Приморски парк. Децата получиха медали и грамоти от Кмета на Община Бургас г-н Димитър Николов, Ректора на Бургаския свободен университет – проф. Галя Христозова и Заместник-областния управител на Област Бургас – проф.Севдалина Турманова.

       Състезанието се провежда за първа година и беше част от инициативите на Община Бургас по случай отбелязването на 24 май – Ден на славянската писменост и българската просвета и култура. Целта му беше да се демонстрират усвоените знания и умения по български език в условията на съревнование, да се стимулира практическото приложение на знания в нови и различни от познатите ситуации, да се повиши грамотността на учениците и тяхната езикова култура, да се насърчи и поощри увереност в силите и любознателност към допълнителни страни на учебното съдържание по български език и литература.
      В оспорвана надпревара, взеха участие 250 участници от 23 бургаски училища. Сред най-добрите бургаски третокласници, използващи успешно похватите на родния език се наредиха и учениците от „Преславски“ Валери Петров, който получи своя златен медал от кмета г-н Николов, Пламена Колева и Златина Гочева – спечелили сребърни медали и Петър Апостолов – завоювал бронзов медал.
    Честито на нашите ученици за постигнатия висок резултат, поздравяваме тях и техните родители, както и учителите им по български език и литература г-жа Росица Казанджиева и г-жа Снежана Хаджиева! Пожелаваме им в бъдеще да поддържат високото ниво на своите постижения!