8 гимназисти от „Преславски“ – финалисти на Националната олимпиада по руски език

      След публикуването от МОН на окончателните резултати от проведения втори (областен) кръг на олимпиадата по руски език стана ясно, че осем гимназисти от Средно училище „Епископ Константин Преславски“ – Бургас продължават за последния, национален кръг. Той ще се проведе на 8.3. и 9.3. 2024 г. в столицата, а домакин ще бъдат местното 133. СУ „Александър С. Пушкин“ и РУО-София-град.
    До финалния етап на олимпиадата по руски език достигнаха:
    Артем Кузин от IX A клас е с резултат от 56 от общо 60 т. при деветокласниците;
    Анастасия Павлова (55 т.) и Александр Журавлев (52 т.) от X Б клас са сред финалистите при десетокласниците;
    Владислав Зик от ХI Б клас е със 72 т. от максималните 80 т. сред своите връстници;
    Свитлана Зотова от XII A клас е получила 74 т. от максималните 80 т. за нейната възрастова група (най-висок резултат в цялата страна на областния етап), а на финала продължават и съучениците ѝ София Вартапетова – 72 т., Васил Бирюков и Анастасия Туева – с 68 т.
 
     Пожелаваме успех на нашите представители и на техния ментор Недка Градева на финала на националната олимпиада!
***
     Същевременно бяха публикувани и резултатите от областния (втория) кръг и на учениците от прогимназиален етап на олимпиадата по руски език във възрастовата група V-VII клас, където това е последен кръг и не се провежда национален кръг.
     При учениците в V клас на първо място в област Бургас е Илона Олейник – V В клас (с учител Галина Западнева), а при учениците в VII клас – първи е Тимур Сюняев – VII Б клас (с учител Недка Градева). Сред учениците с постигнати високи резултати са и Ксения Романовска (2-ро място при шестокласниците), Валерия Ткаченко (3-то място в същата възрастова група), както и Анна Кудряшова (3-то място сред учениците в VII клас).
 
     Поздравяваме всички 27 ученици от „Преславски“, участвали на областния (втория) кръг на олимпиадата по руски език за тяхната мотивация за себеизява и постигнатите високи резултати!