Бъдещите екскурзоводи от „Преславски“ на туристическото изложение

      На 4 и 5 април 2019 г. за 17-ти път в Бургас се проведе туристическа борса „Вашата ваканция“ в Изложбен център „Флора“ гр. Бургас. Акцентът тази година бяха възможностите за вътрешен туризъм, туристическите продукти и пакети в България.

        Министерство на туризма обяви 2019 г. за годината  на вътрешния туризъм и насърчаване на пътуванията към различни региони, да се промотират малко познати места и дестинации в страната. В рамките на борсата се представиха на изложбени щандове туристически обекти, пакети и маршрути от редица български общини. Гражданите и гостите на Бургаска област можаха да получат интересна информация и да планират своята почивка в България. „Слънчев бряг“ АД ще рекламира обектите, които могат да бъдат посетени на територията на най-големия курортен комплекс в България.

         Друг ацент в тазгодишното изложение бяха работните места в туризма. Със свой щанд на изложението участва и СУ „Епископ Константин Преславски“, където се подготвят бъдещи екскурзоводи. Ученици и родители имаха възможност да се срещнат с представители на училището и да се запознаят с атрактивната туристическа специалност, която се изучава в гимназиалния етап на „Преславски“. Приемът в VIII клас по професията „Екскурзовод“ е в паралелка с интензивно изучаване на английски език /18 ч. през първата година на обучението/ и дава възможност за получаване на III степен на професионална квалификация след завършването на средно образование. Балообразуващите оценки от свидетелството за основно образование са оценките по география и история, а за формиране на бала участват и удвоените оценки от външните оценявания по български език и литература и математика.

        Туристическа борса „Вашата ваканция“ се организира от Бургаска регионална туристическа асоциация, под патронажа на Министерство на туризма, Областен управител на Област Бургас и Община Бургас, с любезното домакинство на Изложбен Център „Флора“.