Благотворителни акции в духа на Коледа

      20161213_154436Ученици от СУ „Eпископ Константин Преславски“ – Бургас организираха от благотворителен коледен базар, средствата от който ще отидат за лечението в Германия на 3-годишния Станислав Любомиров Димитров, който от половин година се бори с коварно туморно заболяване – Сарком на Юинг, както и за пострадалите деца от Средно училище „Д-р Петър Берон“ от шуменското село Хитрино при инцидента с влаковата композиция от 10.12.2016 г. Инициатор на събитието беше ученическият парламент на училището с ментор Емилия Ефтимова.

      „Нашето училище вече създаде една хубава традиция да организираме подобни събития. Тази година организирахме благотворителен базар за Великден, а сега продължихме традицията за 5 поредна година да направим и Коледен базар.“, сподели пред нас г-жа Ефтимова.

      В базара се включиха ученици от 1. до 12. клас с най-различни кулинарни и арт произведения, коледни украси, сътворени от техните ръце и от тези на родителите им.

     „Произведенията са ръчно изработени и са изключително много. Децата се включиха с огромно желание и едва успяхме да намерим свободни маси, на които да покажем предметите, които бяха направени с много труд. Надявам се да съберем една добра сума, която да бъде от полза на нуждаещите се“ – допълни още Ефтимоваhitrino

      „Ясно ни е, че няма да успеем да помогнем напълно на нуждаещите се, но се надявам поне малко да сме им от полза. Има предмети, които са ръчно изработени от деца от всички класове. Всички се включиха доста усърдно. Може да се намери всичко, от което има нужда един дом за Коледа – соленки, бижута, коледни украси.“ – сподели Айлин Салиева от 11а клас, председател на ученическото самоуправление в „Преславски“.

     Тя допълни още, че чувството да помагаш на другите е неописуемо. „Правиш нещо, но не очакваш нищо в замяна. Удовлетворението е голямо. В днешно време постоянно чуваме как младите хора мислят само за себе си и не помагат на другите. В нашето училище не е така. Смятам, че чрез този базар можем да дадем пример и на други училища, които също да започнат подобни инициативи. Дано и други да „откраднат“ нашата идея, ще бъдем много щастливи.“ – завършва Айлин.

     В резултат от проведената акция беше набрана сумата от 1240 лв., от които 780 лв. за лечението на Станислав Димитров и 460 лв. за децата от училището в с. Хитрино.