Кампания за безопасен Интернет

        Над 80 ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ научиха какви рискове крие глобалната мрежа и как могат да се предпазят сами докато я ползват. Инициативата е част от превантивната кампания за безопасен Интернет в Бургас – „Кой стои срещу мен в мрежата“.

       В ролята на лектори този път влязоха говорителят на ОД на МВР – Бургас Цветелина Рандева и компютърният програмист Пламен Шкодров. Те информираха учениците за заплахите и изнудването в социалните мрежи и чат приложенията, както и за измамите с лични данни при използване на сайтове за пазаруване.

       Едно от предупрежденията към децата беше свързано с това да внимават какви снимки качват във Фейсбук профила си или какво изпращат на свои „приятели“, тъй като могат да бъдат използвани за изнудване срещу тях. От друга страна, всяка снимка, видео или текст, качени в мрежата, остават там завинаги, без да могат да се изтрият напълно.

       Петокласниците и шестокласниците разбраха още, че не трябва да споделят личните си данни и адреси в мрежата, как да разпознават фалшивите профили и акаунти, да не се доверяват на никого в социалните мрежи, да не откликват на уговорени срещи в Интернет и дори при най-малкото съмнение за оказване на натиск или сексуален намек да споделят притесненията си и да потърсят съдействие от родителите и от полицията.

       Инициативата продължава и на 11 май от 13 ч. в спортна зала „Младост“, където ще се проведе практическото обучение. То ще бъде водено от Георги Деведжиев – ръководител на Adventure team. Неговата цел е под формата на състезания децата да забравят за известно време своите телефони и таблети, и да се върнат към реалните игри и забавления с връстниците си.

      Кампанията „Кой стои срещу мен в мрежата“ се осъществява съвместно от Община Бургас, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, медийна група RN, ОД на МВР-Бургас и сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ в ГД „БОП“.