Дискусия за непреходните човешки ценности

     new3 001 На 09.12.2015 г., в Дома на писателя в нашия град, бе представена книгата на поетесата Ирина Ризова „Разлистен кръст“. На представянето, организирано от РИО – Бургас, присъстваха Началника на институцията инж. Виолета Илиева, експерти от РИО, поети и писатели от Бургас, учители, ученици и гости на града.

      Ирина Ризова и нейното богато творчество в поезия и проза бяха представени от Милка Харизанова, старши експерт по български език и литература в РИО – Бургас. Поетесата представи част от своите текстове и основните теми на творчеството си, както и възгледите си за изкуството, литературата и културата на нашата държава.

     В последвалата дискусия като основни теми за разговор се очертаха родовите и християнски ценности на поколенията.

       В дискусията активно участие взеха ученичките от 12а клас new3 011на СОУ „Епископ Константин Преславски“ Теодора Георгиева и Наталия Тодорова. Те представиха работата на училището в рамките на трансграничния проект „Фестивал на поколенията“, а именно изработването на родословни дървета, писането на родови истории, съставянето на речник на поколенията. Особен интерес предизвика зададения въпрос: „Считате ли, че младото поколение приема и опазва родовите ценности, доколко и как прави това, заминавайки в чужбина да живее, учи и работи?“. На Ирина Ризова бяха подарени  DVD с филм от реализирания през настояшата година от нашето училище проект по ИПП България – Турция, както и сборник с родови истории и „Речник на поколенията“, в който са селектирани думи, характерни за различните генерации, събирани от учениците ни в месеците изследователска работа по проекта.

       Ирина Ризова подари на почитателите си книги със своята поезия. С пожелание за нови срещи участниците в мероприятието се разделиха, обогатени интелектуално и емоционално.