GMW 2023 „Планирай парите си, планирай бъдещето си“

        Основният акцент в XI-ото издание на глобалната инициатива Световна седмица на парите e подобряване на финансовата грамотност на младите хора,  което да им помогне да вземат осъзнати решения за своето бъдеще.

       Част от инициативите за Световната седмица на парите, която традиционно отбелязваме в Средно училище „Епископ Константин Преславски“, преминаха съвместно с преподаватели и студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас.

        Началото на инициативите дадоха професор Иван Димитров с лекция в създадената по проект „Ученически практики – 2“ Учебна компания „Продуктов мениджмънт“ в ХБ клас, специалност „Електронна търговия“, а доцент Златина Караджова завърши своите лекции в създадената Учебна компания в ХА клас,  специалност „Екскурзоводско обслужване“ на тема „Мотивация на персонала в туризма.

          Ученици от Х, ХI и XII клас от СУ „Епископ Константин Преславски“ – Бургас, по покана на катедра „Икономика и управление“, посетиха Факултета по обществени науки в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. Учениците се потопиха в академичната атмосфера на Университета и изслушаха публична лекция на тема „Еврото – възможности и заплахи пред българската икономика“, изнесена от доц. д-р Ивайло Михайлов. Активно участваха в проведената дискусия относно бъдещето на парите.

          Използвайте възможностите на бъдещето!

        Това беше мотото на проведената лекция от Русен Гигов, катедра „Икономика и управление“, в която той запозна учениците със същността на блокчейн технологията и възможностите за инвестиции  в криптовалути. Професионалното представяне на информацията по темата създаде страхотна атмосфера в залата и  повиши интереса на учениците към технологиите на бъдещето.

        На учениците от паралелките в VIII клас, в часовете по предприемачество, бе поставена задача да създадат свои проекти за Startup компания. Име на организацията, основна дейност, разпределение на ролите, маркетинг и реклама, представяне пред публика  – по тези критерии бяха оценени всички проекти. Като най-завършена идея и участие на всички ученици в екипа, бе избран проекта на Радена, Елеонора, Ива и Мария от VIIIВ клас.

         Workshop “Бизнес и образование“

         Дали ще си част от екипа на голяма корпорация, човек със свободна професия или ще стартираш свой бизнес е въпрос на личен избор. Най-точна и подробна информация за дадена професия можеш да получиш, ако разговаряш с хора, които я практикуват и са успешни в нея. До този извод достигнаха и Марина от VIIIБ клас,  Николина и Анастасия от VIIIB клас, които влязоха в ролята на журналисти и  проведоха интересен и вдъхновяващ разговор с Мина Асенова – фрийлансър, графичен дизайнер по професия, Теодор Андреевсобственик на агенция за недвижими имоти и Янка Недева –  консултант индивидуално банкиране към банка ДСК на организирания общоучилищен форум  “Бизнес и образование“, в който взеха участие учениците от първи и втори гимназиален етап на „Преславски“ и студенти от катедра „Икономика и управление“ на Университета.

        Открит урок на тема „Нужда и желание“

         Как да превърнем  класната  стая във вълнуващо място с предприемачески дух. Това ни показаха Северина Панайотова, учител в ГЦОУД в начален етап и учениците от IА клас, които са и най-малките участници в програмите на Джуниър Ачийвмънт за финансова грамотност.