Казахме: „НЕ НА ТОРМОЗА“

      “Не на тормоза”, призоваха учениците от СУ “Епископ Константин Преславски” – Бургас в Деня на розовата фланелка – 22 февруари. Десетки розови балони полетяха в небето по време на флашмоб в двора на училището по инициатива на Ученическия парламент, реализирана с подкрепата на учителя по биология Димитринка Желязкова в Световния ден за борба с тормоза в училище. На проявата бяха наградени и най-добрите плакати, изготвени от учениците на „Преславски“ в тазгодишната кампания „Нека бъдем по-добри“ – Ванеса Петрова от VII а клас, Гергана Стоянова от VII б клас и Нелина Попова от XI б клас.

        Розовото като символ на несъгласието с агресията в училище е свързано със събитие случило се в училище в Канада през 1970 г., когато деветокласник се появил на откриването на учебната година с розово поло. Подигравките на по-големите момчета били толкова злъчни, че го довели до стрес.

          В защита на момчето на следващия ден съучениците му купили 50 розови тениски и ги облекли в училище. Оттогава на много места отпор срещу насилието изразяват с “розови” прояви в последната сряда на февруари.

         Изследвания сочат, че 80% от децата са ставали свидетели на тормоз над техни съученици в училище, но са оставали пасивни наблюдатели. Най-силните прояви на агресия в училище са при децата на възраст между 10 и 13 години. Прояви като днешната напомнят на всички за този социално значим проблем сред подрастващите и ни призовават да бъдем по-толерантни към хората, които имат различни разбирания от нас.