Коледна магия в „Преславски“

     OLYMPUS DIGITAL CAMERA В седмицата предшестваща Рождество Христово в нашето училище се проведоха много училищни събития. С участието си в тях учениците ни показаха, че освен да учат успешно, могат и да творят, да се забавляват и да бъдат съпричастни към връстниците им в неравностойно положение.

      На обяд във вторник, 16.12. в Актовата зала на “Преславски” се състоя общоучилищното коледно тържество организирано от Ученическия съвет, по сценарий изготвен от главния учител Таня Петрова. Музикалното оформление на тържеството беше под ръководтвото на г-жа Людмила Въндева – пре08подавател по музика, а за украсата се погрижиха ученици, подпомагани от учителя по философия г-жа Емилия Ефтимова. Залата се пръскаше по шевовете, присъстваха и децата от съседната детска градина „Брезичка“. Наши гости на тържеството бяха и учители от гимназията в Люлебургас, Република Турция, водени от директора ѝ Мехмет Селчук, които са наши партньори по проекта „Фестивал на поколенията“ . На тържеството нашите ученици разкриха своите музикални, артистични и литературни таланти, показаха завидни знания в забавните игри. Запомниха се изпълненията на „снежинките“ от 1а клас, на „малкото рибарче“ Павел от 2а клас, коледарчетата от 1в клас, Вокалната група от 5 и 9 клас, Дарен от 5б клас, гимнастичката Никол от 5а клас. Наши гост-изпълнители бяха рок-групата For a distance, в която участва Константин от 10а клас.

      Във сряда, 17.12. бяха представени Българските Коледни традиции и обичаи от учениците от 1а и 1в клас. Децата и техните родители бяха подготвили коледна трапеза с постни ястия в духа на християнската традиция. Учениците от паралелките рецитираха коледни стихотворения и пяха рождественски песни. Накрая на тържеството всички се почерпиха по случай успешното начало на първокласниците в “Преславски”. На 22.12. предстои коледно тържество и на учениците от 1б клас.

     Същият ден в източното фоайе на II-я етаж се състоя благотворителна акция на родители, ученици и учители от СОУ “Епископ Константин Преславски” за набиране на средства за подпомагане на децата от центровете за настаняване от семеен тип, обучаващи се в училището. На коледния базар се предлагаха както домашно приготвени лакомства, така и художествени изделия, изработени от децата в СИП – Изобразително изкуство с ръководител колегата Елена Тодорова. В края на деня установихме, че беше събрана сумата от 400 лв., която беше предоставена на настойниците на 5-те деца в неравностойно положение, учещи в “Преславски”. По този начин ние се надяваме, че и те ще могат да усетят духа и топлината на Коледата.

      Благодарим на всички взели участие в коледните инициативи! Пожелаваме Ви весели и светли празници, много здраве, късмет и топлина в сърцата!