Красотите на Българския Североизток

      В първия ден от тридневното пътуване на учениците от паралелките в IX клас на „Преславски“ по проекта на училището по НП „Културните институции като образователна среда“, състояло се от 7 до 9 юни 2023 г., посетиха област Шумен и разгледаха основни туристически обекти с национално значение на територията на Регионалния исторически музей – Мадарския конник, Националния историко-археологически резерват „Плиска“ и Томбул джамия в областния град. Учениците от специалността „Екскурзоводско обслужване“ в IX и Х клас бяха подготвили беседи за отделните обекти, които изнесоха пред своите съученици.

       Слънчев и изпълнен с положителни емоции беше и вторият ден от пътуването на гимназистите. Учениците от Средно училище „Епископ Константин Преславски“ – Бургас посетиха биосферния резерват „Сребърна“ и след беседата от уредничката в този обект на ЮНЕСКО, наблюдаваха с оптични уреди как гнезди и отглежда своите малки къдроглавият пеликан. Следващата спирка беше защитният редут от XIX век Меджеди табия, където музейните работници от Регионалния исторически музей- Силистра ги запознаха с фортификационното отбранително съоръжение, като разгледаха казармите, барутния погреб и крепостните стени, които са отлично запазени и до ден днешен, както и видяха разкопките на античния Дуросторум в центъра на дунавския град.

През третия ден на пътешествието в Дунавския Североизток на Родината ни, гимназистите  успяха да разгледат в Тутракан Етнографския музей „Дунавски риболов и лодкостроене“. В експозицията на културната институция са показани традиционни пособия за упражняване на основните поминъци на крайречното население в периода на румънската окупация между двете световни войни, както и след присъединяването на града към България през 1940 г. – риболов, земеделие и занаяти, част от инструментите, необходими за занятчийството, тъкани и др.
         След като разгледаха античната крепост Трансмариска в обширния крайдунавски парк на града, групата се отправи към най-великолепната тракийска гробница по нашите земи – край с. Свещари, общ. Исперих, част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тя представлява изцяло запазена и консервирана царска гробница, в която е бил погребан гетският владетел Дромихет.
  Във времето за обяд и почивка учениците разгледаха центъра на Разград. Гимназистите от специалността „Екскурзоводско обслужване“ и в третия ден ни представиха интересни беседи в автобуса за градовете и местата, които бяха посетени.
       В тридневното пътуване по Националната програма „Културните институции като образователна среда“ учениците се запознаха с 7 от туристическите обекти от 100-те национални в книжката на Българския туристически съюз, като посетиха три области в североизточната част на България – Шумен, Силистра и Разград.