Малки коледари наричаха за здраве и плодородие в Етнографския музей (БНР)

      Коледари от Средно училище „Епископ Константин Преславски“ – Бургас посетиха днес Етнографския музей в Бургас. Пресъздаването на обичая коледуване е част от проекта „Обреден календар за моми и ергени“, реализиран от Регионалния музей в партньорство с училището.

       Децата представиха идването на коледарите в дома на стопаните, наричаха за здраве и плодородие и бяха дарени от домакините с пита и краваи.

      В пресъздаването на обичая участваха 17 деца, като освен третокласниците, които са основни участници в проекта бяха включени и по-големи ученици, за да има приемственост в показването на традицията, разказа Божидара Койчева, един от ръководителите по проекта

        „Всички се включиха с огромен ентусиазъм! Родителите направиха пуканки, кравайчета, а децата много се постараха при подготовката. Коледарите ни ще участват и в коледни концерт на училището ни.“

       Алекс, Сашо и Митко от 3 „А“ клас споделиха пред репортерите на медиите, че с огромно желание са се включили в коледуването, научили са много наричания и коледарски песни.

       Коледуването е един от традиционните български обичаи. Времето за коледуване е строго определено от традицията – от полунощ до изгрев слънце на Коледа, разказа уредникът в музея Пламена Кирова:

        „Коледарите са много чакани гости, те символизират новото начало, те наричат за здраве, щастие и плодородие. Те оповестяват раждането на млада Бога, носят благата вест!“

        По проекта са работили и учителите Мая Скочева-Антонова и Росен Поборников. Пресъздавани са и обичаите Лазаруване и Кукеровден. Издадени са и учебни помагала за ученика и учителя, от програмата за популяризиране на българската традиция сред децата от 1. до 4. клас.