Мода без граници – 2024

     На 20.6.2024 г. във вътрешния двор на НХК се състоя годишното модно ревю на успешно дипломиралите се бакалаври в специалност „Моден дизайн“ на НХА, филиал Бургас. Наши ученициот VIII Г клас в същата специалност се срещнаха със студенти, обмениха опит и се насладиха на идейните творчески проекти на бъдещите дизайнери. На събитието присъстваха: кметът на Бургас г-н Димитър Николов, ректорът на НХА проф. Георги Янков, проф. Светозар Бенчев, преподавателите от катедра „Моден дизайн“ и много гости.
     Проектът „Мода без граници – 2024″ е по идея на доц. д-р Александър Гергинов и продължи в следващите два дни – на 21.06. и на 22.06.2024 г. в художествените ателиета на НХА в Бургас. В рамките на образователните работилници, провеждани в Магазия 1 на Морска гара, студентите от специалност „Моден дизайн“ и преподавателите бяха активни участници в предоставянето на знания и умения.
     Работилниците „Експерименталното рисуване“ и „Създаване на модел от нестандартен материал“ усъвършенстваха креативните способности на участниците. От „Преславски“ в събитието се включиха 9 ученици от VIII клас – от специалностите „Компютърна анимация“, „Рекламна графика“ и „Моден дизайн“. Забавление за тях се оказа и рисуването във виртуална среда и създаването на 3D модел върху манекен, където традиционната четка е заменена от виртуална, с чиято помощ картините оживяват, а публиката успя да съпреживее историята, която се разказва по още един начин – в друга реалност.