Модни тенденции в София и Милано

      На 24.4.2024 г. в рамките на проектната седмица в Средно училище „Епископ Константин Преславски“ – Бургас, гимназисти от VIII г клас, специалност „Моден дизайн“, представиха пред гостите на училището от Димитровград и Павел баня по национална програма „Иновации в действие“, своя проект на тема „Тенденции в развитието на съвременната мода в Италия (Милано) и България (София)“.
     Началото на урока започна с интересна виртуална разходка, представяща историята на модните тенденции през последните векове в двете държави. Бъдещите моделиери демонстрираха плановете си за реализиране на своите бизнес идеи.
      Техните наставници – г-жа Галина Стоянова, учител по предприемачество и г-жа Росица Костадинова, учител по италиански език, влязоха в ролята на инвеститори, които трябваше да бъдат убедени от възпитаниците си да отпуснат необходимото финансиране, за да бъдат реализирани идеите на младите дизайнери за създаване на представените колекции от ежедневни облекла.
     Пред присъстващите, част от осмокласничките дефилираха в изработени от тях вечерни рокли, а други ученици демонстрираха ръчно изработени български шевици върху тениски.
       Събитието ни убеди, че бъдеща успешна тенденция в съвременното облекло би била съчетанието на модерната визия с традиционни български орнаменти.