Българските занаяти – минало и бъдеще /тъкане на стан/

      В последния ден на проектната седмица в III В клас се проведе интердисциплинарен урок за Родината, родното и родолюбието. Децата бяха запознати от своите учители Станимира Костадинова и Величка Пръвчева, които им преподават по компютърно моделиране, с интересни факти, които ги увериха, че България е богата не само на красива природа, но и на умни, храбри и талантливи хора още от далечното минало. По време на този урок третокласниците се запознаха с българските занаяти. Бяха впечатлени от това, как изкусните ръце на чираци, калфи и майстори са изработвали различни предмети от кожа, глина и вълна, необходими за бита на хората и научиха за уменията и таланта на българката в тъкачеството, който и до ден днешен носи духа на отминалите времена.

     Техните преподаватели по компютърно моделиране и класният им ръководител Зоя Стоева обърнаха внимание, че в миналото във всяка българска къща е имала тъкачен стан, а занаятът се предавал от поколение на поколение – от майка на дъщеря и от баба на внучка. Учениците усвоиха знания за устройството на тъкачния стан и какви материали са използвани и как са ги обагряли с естествени цветове от природата – билки, треви, кори на дървета.

     В края на проектното занятие дойде време и за практическата дейност – учениците имаха възможност да тъкат. Тове се случи благодарение на родителите, които се включиха в проекта, като закупиха станчетата. Гост на урока на „младите тъкачи“ беше Румяна Белчева – библиотекар в училището.