Наш ученик отличен на IT форум

      Интересни иновативни решения предложиха участниците в тазгодишното издание на „Хакатон“ 2017, в което свои идеи представят хора с интереси в областта на софтуерната разработка, дизайна и информационните технологии. Надпреварата се проведе от 24 до 26 март в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, а организатори са Община Бургас, професионални гимназии от града и представители на IT сектора. 
        Темата на „Хакатон“ – 2017 беше „Създаване на софтуерни приложения за околната среда на град Бургас“
          В събитието взеха активно участие млади IT-специалисти от бургаски гимназии и училища, сред които и „Преславски“.


       За младите спецове състезанието е трамплин към бъдещите им образователни и практически проекти.”, заяви доц. Сотир Сотиров  зам.-ректор по международно сътрудничество в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” и допълни още: „Развитието на IT сектора в Бургас и любовта ни към нашия град са основните мотиви да организираме този хакатон. С цел да допринесем за развитието на този сектор и на града ни ние решихме да започнем да провеждаме такива състезания. Надяваме са по този начин допълнително да засилим интереса на хората към компютърните науки”. Призът „Идея със здравословен ефект“ бе присъден на отбор Pheonix от ППМГ – Бургас.
      Журито връчи две награди в категорията „Принос към Община Бургас“. Техни носители станаха отборът на Даниел Благоев от 7 б клас на СУ „Епископ Константин Преславски“ – „Infra Blue“ и DucktSoft – ПГЕЕ „К.Фотинов“.
         Всички участници в „Хакатон 2017” получиха награди, осигурени от спонсорите на събитието и наградния фонд от 2000 лв.
Като бонус за бъдещите инженери в областта на информационните технологии от  Университет „Проф. д-р Асен Златаров” организираха лекция, чиято цел бе младежите да получат основни знания на тема „Как да създадем успешен IT бизнес”. Лекцията предизвика засилен интерес от страна на ученици, студенти и преподаватели. За опорна точка на темата послужи книгата на Ерик Рийс “The Lean startup”.