„Храни се разумно, живей здравословно“

        На 22.03.2017 г. учениците от начален етап на Средно училище „Епископ Константин Преславски“ станаха част от инициативата на на Община Бургас под мотото „Храни се разумно, живей здравословно“.  Празникът на здравословното хранене се проведе в обновения стол на училището, със съдействието на наемателя ЕТ „Янко Мермеклиев“.

       Малките ученици се състезаваха в четири отбора- „Ябълка“, „Малина“, „Ягода“, „Череша“, като в състава на всеки отбор бе включено дете от всеки от класовете от начален етап.

       Първокласниците имаха за задача да разпознаят със затворени очи, само по вкуса, здравословна и нездравословна храна, като мотивират своя отговор. Така те показаха завидни знания за храната, която трябва да консумираме ежедневно.

        Второкласниците трябваше да приготвят здравословен сандвич, като първо трябваше сами да изберат продукти за сандвича, а след това и да го приготвят. Работиха за бързина, оригиналност и прецизност.

       Третокласниците лепиха хранителни продукти върху пирамидата на храните, спазвайки правилата за здравословно хранене.

       Четвъртокласниците съставяха здравословно меню за обяд, като всеки ученик мотивира избора си.

       Компетентно жури в състав: г-жа Лиляна Стоянова, медицинско лице в училище, г-жа Стефка Богданова и г-жа Малина Георгиева, начални учители оценяваха знанията на малките ученици. За публиката бяха подготвени забавни въпроси и гатанки по темата.

       Всички ученици от начален етап показаха завидни знания и умения за здравословни и нездравословни храни.

      В края на празника г-н Мартин Илиев, директор на училището, поздрави учениците и подари на всеки от участващите отбори топка, осигурена от наемателя на стола, с пожелание да се хранят здравословно и да спортуват, за да са здрави. За всички деца в начален етап присъствали на проявата ЕТ „Янко Мермеклиев“ осигури плод.