„О, будители народни …“ на брега на р. Рейн в Германия

      На 12 ноември 2017 г. в Университета в гр. Кьолн, Германия отвори врати за 200 членове на рейнската българска общност и нейните приятели, за да се насладят на превръщащия се в традиция годишен тържествен концерт на Българското неделно училище „Аз Буки Веди“ –  гр. Кьолн, посветен на Деня на народните будители. За втора година Немско-българско културно-просветно дружество „Аз Буки Веди“ кани детски танцов състав от пределите на родината, с чието представление българската диаспора в региона иска да почете народните ни будители – от миналото и настоящето. След началото на инициативата през 2016 г. с ансамбъл „Загорче“ тази година сцената украсиха момичетата и момчетата на ДТС „Приморче“ с художествен ръководител Мария Върбанова и гайдарят Росен Поборников – старши учител по музика в Средно училище „Епископ Константин Преславски“ – Бургас.

       Светлините изгаснаха и зазвуча химнът на народните будители по текст и музика на Добри Христов. Деца в народни носии от 2. и 3. клас на Българско неделно училище „Аз Буки Веди“ в гр. Кьолн откриха концерта с „Родино мила“ на Георги Веселинов и стихове за народните будители на Ангелина Жекова, като се преклониха пред многобройните светли имена на народните ни будители от миналото.

      Тупна тъпан, писна гайда и сцената се обагри в жълто-златните цветове на слънцето и сините на Черно море. Замириса на вълна и памучно платно, шевиците оплетоха очите ни. Младите танцьори ни взеха за ръка и заедно обходихме различните фолклорни области на България, върнаха ни към стъпки, песни и обичаи от миналото. Звуците бяха ту далечни и мелодично-романтични като по жътва, ту бушуващи вълни, ритмувани със стъпките на Приморчетата. Гайдата разказваше за Балкана, за ручеите, за морето, за полето. А сцената се превръщаше в мегдан, седянка, на чешмата, до лозата, на нивата – събуждане за усещането за какво е „българско“! 

      Българският трикольор оглави извилото се общокьолнско ноемврийско хоро в края на концерта, като символ на обединението ни навсякъде по света. 

[gview file=“https://preslavski.org/wp-content/uploads/2017/11/gramota-rosen-pobornikov.pdf“]