Празник на философията в Бургас

        На 14 и 15 март 2024 г. Средно училище „Епископ Константин Преславски” – Бургас беше домакин на XXVIII-мата Национална ученическа философска конференция “Човек. Свят”. Организатор на проявата е и Регионално управление на образованието – Бургас, а конференцията е част от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката за учебната 2023/2024 година.

       В събитието се включиха 141 ученици, представители на 59 основни и средни училища, гимназии и други образователни институции от 20 административни области. Те бяха разделени в 7 секции и в 3 възрастови групи от IV до XII клас. Компетентно жури от едни от най-добрите бургаски преподаватели чрез онлайн формуляр оцени разработките на участниците по критериите: философска образованост, убедителност, оригиналност и самостоятелност. Тази година сред членовете на журито в секциите XI и XII клас бяха Коста Костов – държавен експерт по философия в Министерството на образованието и науката, както и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

        В началото на тържественото откриване прозвуча химна на Република България, а ученици и учители от училището-домакин представиха атрактивна културно-музикална програма под надслов „Повярвай, че можеш!“. Конференцията беше открита от г-жа Петя Петрова – началник на РУО – Бургас. Прочетен беше и поздравителен адрес към организаторите и участниците от кмета на Община Бургас Димитър Николов

         В рамките на техническата конференция директорът на СУ „Епископ Константин Преславски” Мартин Илиев разясни пред членовете на журито и пред учителите – ръководители на ученици особеностите в регламента на философската конференция през настоящата година. 

         Учениците в отделните възрастови групи от VIII до XII клас защитиха своите есета и разсъждения по предварително зададени теми по сентенции на Овидий, Славой Жижек и Джими Хендрикс, а учениците в начален и прогимназиален етап писаха „Приказки с неочакван край“ и разработваха проекти на тема: Щастието може да бъде открито дори и в най-мрачните времена, ако се сетиш да светнеш лампата.от Хари Потър и философският камък” на Джоан Катлийн Роулинг.

          В работата по секции по време на проявата се утвърди мнението, че младите хора не се нуждаят само от обмяна на информация, а те преоткриват нови хоризонти, търсят и намират своето място в обществото и в света.

***

Резултати на участниците от XXVIII-мата Национална ученическа философска конференция „Човек. Свят“, 14. – 15.3.2024 година:

Първа възрастова група – секция IV – V клас: ТУК.

Втора възрастова група – секция VI – VII клас: ТУК.

Трета възрастова група:

  • секция VIII клас: ТУК.
  • секция IX клас: ТУК.
  • секция ХI клас: ТУК.
  • секция XII клас: ТУК.

     Класирането на участниците в конференцията е въз основа на обобщени резултати от оценяването на тричленно жури в съответната секция по възрастови групи, извършено въз основа на утвърдените Методически указания за провеждане на Националната ученическа философска конференция „Човек. Свят“, 2024 година от Началника на РУО-Бургас.