Седмица на забалението и съпричастността

     00В седмицата предшестваща Рождество Христово в нашето училище се проведоха много училищни събития. С участието си в тях учениците ни показаха, че освен да учат успешно, могат и да творят, да се забавляват и да бъдат съпричастни към връстниците им в неравностойно положение.

      В дните от 14 до 16 декември се проведоха коледните тържества, на учениците от трите ни паралелки в първи клас. На тях бяха представени Българските Коледни традиции и обичаи от децата с класни ръководители Христина Баджева (1а), Жанета Стойкова (1б) и Николина Желева (1в). Децата и техните родители бяха подготвили коледна трапеза с постни ястия в духа на християнската традиция. Учениците от паралелката рецитираха коледни стихотворения и пяха рождественски песни. Накрая на тържествата всички се почерпиха по случай успешното начало на първокласниците в “Преславски”.

       DSC_0040През целия ден в четвъртък и петък, 17.12. и 18.12. в източното фоайе на II-я етаж се състоя благотворителна акция на родители, ученици и учители от СОУ “Епископ Константин Преславски” за набиране на средства за подпомагане на децата от центровете за настаняване от семеен тип, обучаващи се в училището. На коледния базар се предлагаха както домашно приготвени лакомства, така и художествени изделия, изработени от децата в СИП – Изобразително изкуство с ръководител колегата Елена Тодорова. В края на деня установихме, че беше събрана сумата от 560 лв., която беше предоставена на настойниците на децата в неравностойно положение, учещи в “Преславски”. По този начин ние се надяваме, че и те ще могат да усетят духа и топлината на Коледата.

      09В петък, 18.12. станаха известни резултатите от конкурса за “Най-добра коледна украса”. Победители станаха 1в клас, 2-ри – 3а клас, а 3-ти – 2б. За призьорите имаше торта и други сладки изкушения за награда. На обяд в Актовата зала на “Преславски” се състоя общоучилищното коледно тържество организирано от Ученическия съвет, по сценарий изготвен от литераторите г-жа Мария Мъжгълова и г-жа Катя Иванова и музикалния педагог г-жа Людмила Въндева. На него нашите ученици разкриха своите музикални, артистични и литературни таланти, както и показаха завидни знания в забавните игри.