Уъркшоп по китайски език за учениците в „Преславски“

      На учениците от IX до XI клас в СОУ „Константин Преславски” с висок успех по английски език  ще им се даде шанс да се докоснат до китайската история и култура, както и да изучават китайски език от месец май. Това стана ясно след проведената на 08.04.2013 г. в Клуба на ученика лекция, която изнесе основателката на единствената школа по китайски език в Бургас Менг Лу. Тя гостува на бургаското училище по покана на директора г-н Мартин Илиев, който изяви желание след време, след детайлно проучване на нагласите на родителите на кандидат-гимназистите и с оглед на перспективите за инвестиране на китайския бизнес в Бургас, в СОУ „Константин Преславски”  да се разкрие паралелка за обучение по китайски език. За момента училището ще предостави възможност на 10 свои ученици да участват в уъркшопове, организирани от „Еxperience chinesе”.

     „Във връзка с многото инициативи, които провежда нашето училище през настоящата година, решихме да ви дадем възможност да опознаете по-отблизо китайските традиции, култура и език. Десет от вас ще могат да се обучават в уъркшопове по китайски, провеждани на територията на учебното заведение”, заяви пред учениците г-н Илиев.  

      Желаещите трябва да подадат заявление до 19.04.2013 г. в канцеларията на училището Поради това, че обучението в ателиетата ще бъде на английски език, най-важното условие, по което ще се подбират кандидатите, ще бъде свободното му владеене.

    По време на срещата с Менг Лу учениците научиха как да се запознават на китайски език, кои са най-големите забележителности в Китай, както и за вкусотиите, предлагащи се в китайската кухня, като на по-любопитните бе показан и правилният захват на китайските клечки за хранене. Повечето ученици се изненадаха от факта, че храненето с клечките подобрява паметта, и се отразява благоприятно върху умения като писането на китайски йероглифи и рисуването.

Chinese