УЧЕНИЦИ ИЗРАБОТИХА ЕДИН ОТ СИМВОЛИТЕ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИ

zname3mart2Във връзка с предстоящото отбелязване на Трети март – Националният празник на нашата страна ученици от VIII клас на СОУ „Епископ Константин Преславски” – Бургас  изработиха копие на една от националните ни светини, на едно от знамената, под което загиват хиляди патриоти по време на Априлското въстание в битките при Панагюрище, Копривщица и Клисура и български опълченци през Руско-турската освободителна война в сраженията при Стара Загора, на Шипка, при обсадата на Плевен. „Свобода или смърт“ е била единствената алтернатива, която са имали българските патриоти от XIX век, борещи се за национално освобождение. Поради това този флаг е едно от знамената на българската бойна слава. Знамето е символ на нашата непримиримост, борбата срещу подтисничеството, родоотстъпничеството и беззаконието. Докато тези символи са живи ще живее и духът български.

Идеята за неговото изработване възникна спонтанно сред учителите по обществени науки в училището Добри Добрев, Милена Върбанова, Николина Коларова zname3mart1и Елена Тодорова, като естествено продължение на тяхната дейност свързана с налагане на българските ценности и патриотичното възпитание сред подрастващите. Преди точно една година техни ученици направиха препис на Паисиевата история, която поднесоха за съхранение на бъдните поколения на директора на училището Мартин Илиев – също историк по образование.

Предвижда се знамето да бъде част от постоянна училищна експозиция, да напомня за святото дело на предците ни и да пази духа на нашите герои.