Бъдещи „компютърни аниматори“ преминаха начално военно обучение във Велико Търново

      От 4.7. до 9.7.2022 г. отборът на „Преславски“, състоящ се от 9 ученици от VIII В клас – специалност „Компютърна анимация“ и с ръководител Пролетина Иванова, участва в занятия в Националния военен унимверситет „Васил Левски“ – Велико Търново по обучение на тема „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики“, заедно с още 6 отбора от Благоевград, Варна, Велико Търново и Видин. Обучението беше част от дейностите по изпълнение на Националната програма на Министерството на образованието и науката и на Министерството на отбраната „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“, в който през учебната 2021/2022 година Средно училище „Епископ Константин Преславски“ – Бургас участва с разработен и одобрен проект.

      В ден първи от предизвикателството, учениците пристигнаха в Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново, заредени с ентусиазъм и очаквания за положителни емоции. Престоят им в старата столица започна с запознаване с устава, параклиса и музея на Военното училище.

        В ден втори, осмокласниците от „Преславски“ бяха горди и удовлетворени от спечеленото първо място по време на състезанието „Ориентиране по топографска карта и по азимут“, проведено във Военното училище във Велико Търново. Нашите възпитаници успяха да открият за най-кратко време всички точки на терена, отбелязани на картата.
Във втората част от заниманията по проекта в този ден гимназистите от седем училища в страната изучаваха темата „Изграждане на лидери в армията“ и се запознаха с видовете въоръжени сили в Българската армия и тяхното оборудване. Вечерта учениците разгледаха военните машини на плаца на Националния военен университет.
 
        В третия ден отборът на „Преславски“ се включи в игри за изграждане на екип – с и без лидер. Гимназистите ни се справиха отлично и разбраха, че са екип за пример. След почивка осмокласниците ни се запознаха с устройството на автомата „Калашников“, снайпера „Драгунов“, РПГ и други оръжия. В свободното време, учениците, заедно с класния си ръководител Пролетина Иванова посетиха и кинопрожекция.
 
         В четвъртия ден от приключението във Велико Търново учениците ни се учиха как да оцеляват в природата. Нашите възпитаници посетиха четири учебно-тренировъчни центъра: за изграждане на укрития, за добив и пречистване на вода от природата, за палене на огън с подръчни средства и маскировъчен център. С много настроение бъдещите компютърни аниматори се запознаха с основни умения за оцеляване. Особено старание вложиха при маскировката.
 
        В последния пети ден за нашия отбор в Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново гимназистите посетиха тренировъчния полигон край с. Беляковец, возиха се на ЗИЛ и на верижна машина, стреляха с еър софт автомат „Калашников“, учиха се да поставят противогаз – като за всички беше интересно, забавно, различно. Учениците от „Преславски“ получиха сертификати за завършен курс на обучение. Свободното време следобед беше за култура и образование – посетени бяха Музеят „Учредителното събрание“ и разбира се величественият „Царевец“.
 
        На нашите осмокласници е мъчно, че лагерът продължи само пет дни, и че трябва да се разделят с многото нови приятели и преподаватели от Военното училище. Но са сигурни, че си казват не сбогом, а довиждане, защото си дадоха обещание да се върнат!