За 26-ти път приветстваме младите философи

         На 18.03.2022 г. Регионално управление на образованието – Бургас и Средно училище „Епископ Константин Преславски“ – Бургас са домакини на XXVI-та Национална ученическа философска конференция „Човек. Свят“, част от Националния календар за извънучилищни дейности на МОН. За трета поредна година проявата ще се проведе онлайн в MS Teams – edu.mon.bg. През настоящата година конференцията отбелязва рекорд в броя на участниците – 127 ученици от 17 области – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Русе, Сливен, София-град, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. Темите върху които ще работят учениците са:

  • за IV и V клас – да довършат приказка по избор, като акцентират върху морални качества и духовни ценности: „Приказки с неочакван край”.
  • за VI и VII клас – да представят разсъждение на тема върху цитата: “Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници“ от “Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери.
  • за VIII до XII клас есе по избор върху една от темите:
    • “Тайната на свободата е залегнала в образованите хора, докато тайната на тиранията е в това те да бъдат държани невежи”. (Максимилиян Робеспиер);
    • „Слабите никога не могат да забравят. Забравянето е атрибутът на силния“. (Махатма Ганди);
    •  „Презирам онези, на които им трябва конкретен повод, за да бъдат щастливи – или да се влюбят, или да постигнат нещо…“ (Петя Дубарова).

ЖЕЛАЕМ УСПЕХ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ!

Списъци с участниците по възрастови групи и начален час на представянето им ТУК.