Как светът промени човека за 3 години?

Размишления от един национален форум на „младите философи“

      

        На 16 и 17 март 2023 г. Средно училище „Епископ Константин Преславски” – Бургас беше домакин на XXVII-мата Национална ученическа философска конференция “Човек. Свят”. Организатор на проявата е и Регионално управление на образованието – Бургас, а конференцията е част от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката за учебната 2022/2023 година.

        Настоящата година беше първата, след 2019 г., при която конференцията се завърна „на живо“ в Бургас, след „тригодишното си онлайн изгнание“, продиктувано от извънредната епидемична обстановка в страната и в света през изминалите три години. В събитието се включиха 103 ученици, представители на 42 основни и средни училища и гимназии от 16 административни области. Те бяха разделени в 7 секции и в 3 възрастови групи от IV до XII клас. Компетентно жури от едни от най-добрите бургаски преподаватели чрез онлайн формуляр оцени разработките на участниците по критериите: философска образованост, убедителност, оригиналност и самостоятелност. Тази година почетен член на журито в секция XII клас беше проф. Вихрен Бузов – заместник-ректор на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

         В началото на тържественото откриване прозвуча химна на Република България, а ученици и учители от училището-домакин представиха атрактивна културно-музикална програма под надслов „Отново заедно!“. Конференцията беше открита от г-жа Веселка Тодорова – старши експерт по обществени науки и гражданско образование в РУО – Бургас, която приветства участниците от името на Началника на РУО – Бургас Петя Петрова. Прочетен беше поздравителен адрес от кмета на Община Бургас Димитър Николов, а председателят на Общинския съвет в морския град проф. Севдалина Турманова се обърна към присъстващите с думите: „Младите хора трябва да поддържат вярата, че човекът е способен да гради свят, изпълнен с хармония и толерантност“.

         В рамките на техническата конференция директорът на СУ „Епископ Константин Преславски” Мартин Илиев разясни пред членовете на журито и пред учителите – ръководители на ученици особеностите в регламента на философската конференция през настоящата година. 

          Учениците в отделните възрастови групи от IX до XII клас защитиха своите есета и разсъждения по предварително зададени теми по сентенции на Конфуций, Зигмунд Фройд и Павел Вежинов, а учениците в начален и прогимназиален етап писаха „Приказки с неочакван край“ и разработваха проекти на тема: О, прекрасно е да имаш амбиции. Радвам се, че ги имам толкова много. И те като че ли никога няма да имат край. Тъкмо постигнеш една цел, и виждаш друга, блеснала още по-високо. Това прави живота толкова интересен.от “Анн от фермата „Грийн Гейбълс” на Луси Мод Монтгомъри.

          В работата по секции по време на проявата се утвърди мнението, че младите хора не се нуждаят само от обмяна на информация, а те преоткриват нови хоризонти, търсят и намират своето място в обществото и в света.


Резултати

от XXVII-мата Национална ученическа философска конференция „Човек. Свят“,

2023 година:

Първа възрастова група – секция IV – V клас: ТУК.

Втора възрастова група – секция VI – VII клас: ТУК.

Трета възрастова група:

  • секция VIII клас: ТУК.
  • секция IX клас: ТУК.
  • секция ХI клас: ТУК.
  • секция XII клас: ТУК.

     Класирането на участниците в конференцията е въз основа на обобщени резултати от оценяването на тричленно жури в съответната секция по възрастови групи, извършено въз основа на утвърдените Методически указания за провеждане на Националната ученическа философска конференция „Човек. Свят“, 2023 година от Началника на РУО-Бургас.