Още едно основание да се гордеем, че сме българи!

         Във връзка с проектната седмица учениците от VIII А клас, специалност „Екскурзоводско обслужване“, работиха върху проект „Стари български столици“ заедно с г-жа Мая Въжарова, учител по български език и литература и г-жа Маргарита Тодорова, класен ръководител и учител по екскурзоводство.

           Осмокласниците представиха своите разработки на открит урок на 22 април 2024 г. Вероника, Ангел, Кристиян, Александър и Румен запознаха своите съученициц и учителите с интересни факти за литературния живот в  средновековните столици Плиска, Преслав, Охрид и Търново. Така те разбраха, че Епископ Константин Преславски, патрон на нашето училище, е автор не само на първото стихотворение в българската литература, но и на първото историческо съчинение. Дебора, Гочо и Красияна подготвиха туристически беседи за тези свети български места, които всеки трябва да посети. Например, учениците чуха малко известни факти за тайнствения Мадарски конник .

         В края на часа децата трябваше да споделят свои мисли за това, какво ни кара да се гордеем, че сме българи. Сред техните отговори чухме за киселото мляко и българските спортисти, красивата природа и българската маслодайна роза, както и уникални традиции като нестинарството, кукерите и Баба Марта.

         Водещ на това вълнуващо пътуване във времето беше Александра Чаталбашева, а Валери запамети на-интересните моменти във филм.