Приветствие по повод началото на учебната 2013/2014 година

първи звънецСКЪПИ УЧЕНИЦИ,  

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, РОДИТЕЛИ И ГОСТИ,

                   

По стара традиция в септемврийското утро нашето училище широко разтваря вратите си и разлюлява сладкогласно звънче. Не зная по-хубав ден в годината от този, в който всички се събират заедно. Заедно, за да започнат едно ново начало, по-добро, по-чисто, по-ведро от миналото.

Всички заедно – ученици, учители и родители.

 

СКЪПИ УЧЕНИЦИ,

 

Днес вие ще минете през арката на знанието и през отворените врати на Нашето училище. След този праг всеки от вас ще поеме по различни пътеки – едни ще се лутат по лабиринти, други ще вървят стремглаво напред. Във всеки миг, обаче ние – Вашите учители ще бъдем неизменно до вас. Някъде в тъмното, когато улицата няма изход и детската ви душа се дави в проблемите на днешния тинейджър една ръка ще е протегната, едно рамо винаги ще бъде готово, за да поплачете на него. Там ще срещнете и топлината и разбирането. Времето ще ви притиска – класни, изпити, олимпиади – пак ние ще сме до вас.  По традиция  ще се борим заедно, за да печелим битки, защото затова училище от години наред финалът е един – успехът.

 

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,

 

Неспокойният дух на учителя, върви ръка за ръка с голямата обич и щедрото сърце. Вашият път ще бъде път с мисия – мисията на успеха, съпроводен с много труд, постоянство и вяра!

УЧИТЕЛЯТ! Той получава най-много цветя в един единствен ден. Днешният! И много упреци през цялата година. Той е обичан, но не винаги е разбиран, когато реши да се бори за правата си.

Скромността му е станала пословична. Като черно и бяло се редуват минималните средства, с максимална умора.

Безкрайните изисквания към него не стихват – днес компютри, утре езици. Но това го изисква и времето, и обществото. Повярвайте ни – тук – в СОУ „Епископ Константин Преславски” НЕЩАТА СЕ СЛУЧВАТ. Нашите учители се стараят и покриват очакванията на общността към тях. Те знаят, че трябва да бъдат модерни учители и въпреки всичко в тях възрожденският дух не е изчезнал. Въпреки всичко!

Днес той – Вашият учител е тук. И отново с топло сърце и всеотдайна душа ще ви посрещне. Защото Вашите грейнали очи заслужават това. Повече го уважавайте, защото той заслужава това!

 

СКЪПИ ПЪРВОКЛАСНИЦИ!

 

Днес е Вашият ден!

Ден, който никога няма да бъде забравен! Той ще остане завинаги първи, а началото във всяко начинание е повече от важно. Колко ли мислите за него? Колко ли трепети изживяхте с мама и татко, с дядо и баба? От боядисаните стаи и подредените учебници, до раницата тежка и плахите очи до свито сърчице.

Какво ли е? Къде отивам? Кой ли ще ме учи? Каква е класната стая? А чинът? Неизвестността винаги плаши. Никой не може да избегне тези трепети. Но те са най-красивите. А когато ги споделим и изживеем заедно и пълноценно идва радостта и първата вдигната бариера, за да поемем към следващото изпитание.

 

УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ,

 

В светлината на раждащото се утро прозирам много истини, и когато се убедя, че избраният път е верният, идва спокойствието и удовлетворението. Мигът трае кратко, защото духът ми по природа не е спокоен. Няма мира, когато си отговорен за другите. Днес трябва да изберем как да го посрещнем. Избрахме заедно! Както подобава. С усмивки, с топли думи, с много обич, с отворени души.

Това е пътят! До него води мъдростта и прозрението, че традициите не бива да се нарушават.

Пред очите ми още е една синева, дошла от небето на спомена – моят първи учебен ден. Днес за него ще се сетят и вашите мама и татко, дядо и баба, а само след година и за вас скъп спомен. Какво по-красиво от милите спомени.

Нека направим днешния ден така прекрасен, както винаги се случва в това училище с традиции.

Белотата на тази прекрасна сграда ще отвори светлината към науката, топлината на класната стая ще ви напомня за топлината на дома, а усмивката на Вашата учителка, ще ви вдъхва доверие, сигурност и кураж.

Скъпи родители, благодарим ви, че избрахте Нашето училище!

Отговорностите ни са много и ние ще ги следваме!

Благодарим на всички, че сте тук!

Добре дошли!

На добър час!

Мартин Илиев – директор на СОУ „Епископ Константин Преславски“ – Бургас