Пътуване до Видин по НП „Отново заедно“

Уважаеми ученици и родители,

Може да се запознаете с програмата на пътуването по дни по НП „Отново заедно“ до Белоградчишките скали и Видин от 27 август до 1 септември 2022 г. Одобрени са и са включени всички ученици от VIII до XI клас, които до 18.8.2022 г. са подали в канцеларията на училището декларации за родителско съгласие. Ръководители на групата: Пролетина Иванова – старши учител по български език и литература; Христина Петрова – старши учител по английски език; Светлин Стоянов – учител по история и цивилизации и Янчо Кайряков – учител по география и икономика.

Първи ден:

Отпътуване от Бургас в 8,00 ч. от паркинга пред спортното игрище на СУ „Епископ Константин Преславски“ (срещу ДГ „Детелина“) с кратки почивки по пътя.

Пристигане във Враца. Време за обяд. Туристическа обиколка на Враца – разглеждане на паметника на Христо Ботев, Куртпашовата кула, Кулата на Мешчиите. Посещение на Етнографско-възрожденският комплекс „Св. Софроний Врачански”.

Пристигане във Видин. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

Втори ден:

Закуска в ресторанта на хотела. Разходка в Крайдунавският парк, една от най-красивите крайдунавски градини по поречието с посещение на Кръстата казарма, Джамията и Библиотеката на Осман Пазвантоглу.

Обяд. Следобед – посещение на средновековната крепост „Баба Вида“, единствената изцяло запазена в страната /Х в./.

Свободно време. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Трети ден:

Закуска в ресторанта на хотела. Посещение на една от най-красивите пещери в България – „Венеца“. Пещерата се намира край с. Орешец в Северозападна Стара планина, недалеч от Белоградчишките скали. Открита е на мястото на каменна кариера още през 1973 г., но отваря врата за посетители чак през 2015 г., след като е била проучена, картографирана и оборудвана с предпазни парапети, стълби и пр. С помощта на цветното светодиодно осветление пещерата оживява в цялото си величие. Засега са разкрити 5 огромни зали, а общата дължина на коридорите им е около 300 м. корали, кристали, сталактони, сталагмити, сталактити, хелактити.

Връщане във Видин. Обяд. Следобед – посещение на Историческия музей „Конака“ и Катедралния храм „Св. Димитър Солунски“.

Свободно време. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Четвърти ден:

Закуска в ресторанта на хотела.

Отпътуване за пещерата “Магура”. Уникални в пещерата, освен неповторимите образувания, са и скалните рисунки на един от най-ранните слънчеви календари, открити досега в Европа.

Отпътуване за Белоградчик. Обяд (сух пакет).

Посещение на Белоградчишката крепост –  разходка между двете уникално съчетани забележителности – древната крепост “Калето”, която е една от най-добре запазените крепости в България и неповторимия природен феномен Белоградчишки скали /кандидат за Седемте природни чудеса на света/.  Свободно време за снимки. 

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Пети ден:

Закуска в ресторанта на хотела.

Отпътуване за устието на р. Тимок – най-северната точка на България. Туристически поход с начална и крайна точка – с. Белей до устието на река Тимок, която се влива отдясно в Дунав на 846 км. от устието на реката, между българското село Куделин и сръбското Сърбово, на 33 метра надм. вис. и там се събират границите на България, Сърбия и Румъния.

Връщане във Видин. Обяд. Следобед – Свободно време или възможност за разходка до моста „Нова Европа“, също известен и като „Дунав мост 2“. Той е пътен и железопътен мост над река Дунав, който свързва градовете Видин в България и Калафат в Румъния. С изграждането на моста транспортната мрежа на България съществено се отваря и се интегрира по-тясно в европейските транспортни мрежи.

Връщане в хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Шести ден:

Закуска в ресторанта на хотела. Отпътуване за Чипровски и Лопушански манастир.

Чипровският манастир е построен от българските католици през X в. и за периода на своето съществуване разрушаван и възстановяван многократно. В началото на XVIII в. в Чипровският манастир се заселват православни монаси и го преустройват по изискванията на своя обред. По време на въстанията в Северозападна България, Чипровският манастир приютява няколко хиляди четници. Самите монаси се включват като въстаници в Ломското съзаклятие от 1867-1868 година. През юли 1876 г. в близост до манастира сражения водят четите на Панайот Хитов и Филип Тотю.

Лопушанският манастир е разположен в чипровския дял на Стара планина на 300 м. надм. вис. в долината на река Дългоделска Огоста, между селата Помеждин, Меляне и Георги Дамяново (до 1958 г. с. Лопушна). През Възраждането в Лопушанския манастир е действало килийно училище, а обителта е била средище на националноосвободителните и църковните борби. Манастирът се превръща в любимо място на Иван Вазов и по време на пребиваването си там той създава част романа си „Под игото“.

Обяд (сух пакет) на брега на яз. „Огоста“.

Отпътуване за Бургас с кратки почивки по пътя. Пристигане около 20,00 ч. на паркинга пред спортното игрище на СУ „Епископ Константин Преславски“ (срещу ДГ „Детелина“).

НП „Отново заедно“ поема разходите по пътуването, както следва:

  • Пет нощувки в ХОТЕЛ „РОВНО“*** – ВИДИН със закуски, обяди и вечери по програмата;
  • Туристическа застраховка;
  • Транспорт с лицензиран автобус;
  • Входни такси за посещаваните туристически обекти и музеи по програмата;
  • Информационни беседи по време на пътуването;
  • Водач, представител от фирмата организатор.

Туристическа фирма-организатор на пътуването: Маджико Виаджо ООД

Гр.Бургас, тел: 0884 35 40 40; email: [email protected]