V в клас опознават историята на Бургас

       По случай 145 години от Освобождението на Бургас от османско владичество, учениците от V в клас на “Преславски” се потопиха в миналото на славни битки, герои, светци и начин на живот от сравнително близкото минало на морския град.
        …Как успяхме да постигнем това ли?… Хмм… с амбиция към преоткриване на приказната история на славния Бургас, защото както е казал Гай Юлий Цезар: „Опитът е най-добрият учител“.
        На 7.2.2023 г. петокласниците, заедно със своя класен ръководител и учител по история Диян Димов се включиха в беседа, организирана от Регионалния исторически музей на нашия град.
       Пред „Стената на буквите“ в бургаския музей, която илюстрира 11 от най-древните писмени системи в света – клинопис, египетски йероглифи, древноиндийската писменост „брахми“, финикийска писмена система, латинска, китайска, руническа, гръцка, арабска, глаголицаи кирилица, малките изследователи се потопиха в магията на писмените знаци от различни периоди и народи.
        След това, петокласниците се запознаха с експозицията в сградата на музея. На първия етаж нашите ученици видяха акценти от историята на Бургас – чрез текстове, снимки и предмети от фонда на културната институция, както и интериорни презентации. Тази експозиция обогати учениците с информация за няколко обекта на територията на града на брега на Черно море – от възрожденското му развитие, през бойния път на 24-ти Черноморски пехотен полк, модернизирането на пристанищния град в началото на XX век, както и промяната на облика му след 1944 г.
       На това място нашите възпитаници си направиха снимки със специални шапки от 20-те и 30-те години на миналото столетие. За момент учениците се почустваха, като част от не чак толкова далечните времена, в които още нямаше смартфони и компютри.
       На втория етаж петокласниците разгледаха колекцията „Европейско приложно и изящно изкуство“, включваща предмети за бита от стъкло и порцелан, бронзови пластики от епохата на класицизма и на късния барок.