„Juvenes Translatores“ в „Преславски“

new3 446През месец октомври 2015 година, нашето училище – СОУ „Епископ Константин Преславски“ – Бургас бе селектирано да вземе участие в международния конкурс по превод „Juvenes Translatores“ за учебната 2015 – 2016 година, организиран от Европейската комисия. Броят на училищата, избрани от всяка държава, е равен на броя на депутатите, които всяка страна членка има в Европейския парламент, т. е. в България право на участие имат 17 училища.

В деня на конкурса 26 ноември, взеха участие изявени ученици от училището ни, родени през 1998 година, а именно: Калоян Ангелов, Константин Никитов, Стефан Иванов (всичките от 11а клас), Даяна Али Ел – Кханса (11б клас) и Елеонора Драганова (12б клас). Всеки един от тях самостоятелно определяше езиковата двойка за превод. Даяна превеждаше от български език на английски на тема „Залог за бъдещето“, а останалите ученици превеждаха от английски на български на тема „Far from alone in Sierra Leone“, тема свързана с епидемията Ебола в Африка.new3 437

Преводачите от Генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия ще оценят преводите и ще изберат най – добрия превод от всяка страна от Европейския Съюз. Имената на победителите, ще бъдат обявени най – късно в началото на февруари 2016 г. Те ще бъдат поканени на церемония по награждаване, която ще се проведе на 14 април 2016 г. в Брюксел, на която заместник – председателят на Комисията г-жа Кристалина Георгиева ще връчи наградите. Всички участвали в конкурса ученици ще получат свидетелства за участие. 
Целта на конкурса „Juvenes Translatores“ е да повиши информираността за важността на преводаческите умения и за необходимостта да се преоцени значението на превода – като „посредник“ между езиците в контекста на изучаването на езици.
 
Да пожелаем успех на нашите преводачи и на техните учители по английски език г-жа Кремена Русева и г-жа Красимира Димитрова!